Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska Svanen lyfta?

Nu börjar jakten på dem som kan tänka sig att hyra lokaler eller lägenheter i Svanen, miljardbygget som Länsförsäkringar vill starta vid Gustafsbro i Gävle.
– Vi har fått ett makalöst positivt gensvar hittills. Men om projektet kommer att genomföras vet vi fortfarande inte, säger Birger Lövgren, VD för Länsförsäkringar.

I tidningsannonser har Länsförsäkringar uppmanat alla intresserade att höra av sig, både de privatpersoner som vill bo i huset och de företag som vill verka i Svanen.
– Bostäder seglar upp som ett stort intresse, säger Birger Lövgren.
Hans intryck är att det är utsikten som lockar för dem som kan tänka sig att bo i huset, och att det är utsikten in mot Gävle och mot havet som lockar mest. Men det finns också redan ett uttalat intresse för att lägenheterna blir genomgående, med utsikt åt flera håll. Det talar i sin tur för att bostäderna ska ligga högst upp i det 150 meter höga huset, där huskroppen är smalast.
Samtidigt diskuterar Länsförsäkringar med tänkbara investerare som vill satsa pengar i projektet. Länsförsäkringar är beredda att gå in med 100 miljoner, men det kommer förmodligen att behövas runt 500 miljoner i eget kapital för att kunna dra igång bygget. Total byggkostnad beräknas bli drygt en miljard.
– Vi för samtal med två väldigt intresserade, säger Birger Lövgren.
Fastighetsbolaget Norrvidden var med i början av projektet, men har hoppat av, på grund av turbulensen kring bolagets tidigare ägare, finansmannen Maths O Sundqvist.
– Men jag hoppas att de kommer med ombord igen framöver, säger Birger Lövgren.
Om allt går enligr ritningarna kan bygget dras igång 2011, med inflyttning 2014.