Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska testa jobb på förskola

15-årige Kristoffer Lindholm och 14-årige Emil Ryman tillbringar sommarlovets första veckor på en förskola. Genom kommunala praktikplatser ska killarna få prova på förskolläraryrket.
– Barn är roliga. De vill gärna hålla igång hela tiden, konstaterar Emil Ryman.

Killar i barnomsorg heter kommunens sommarkurs som på lång sikt ska öka jämställdheten bland förskolelärare och fritidspedagoger. Ett 20-tal högstadiekillar får genom ett par veckors betalt sommarjobb, testa på hur det är att jobba inom en yrkeskår som på många ställen överrepresenteras av kvinnor.

– Vi vill att killar ska få upp ögonen för yrket. Männen behövs inom barnomsorgen just därför att de är män. För att män och kvinnor är olika och därför kan bidra med olika saker. Det är en genusfråga helt enkelt, säger Bo Edvarsson, personalkonsult vid Gävle kommuns barn- och ungdomsförvaltning.

I går hölls sommarkursens introduktionsdag med föreläsningar i Komvux lokaler på Nedre Åkargatan. I dag börjar deltagarna jobba på olika förskolor och fritidshem runt om i Gävle, där de ska praktisera till och med fredag i nästa vecka.

15-årige Kristoffer Lindholm ska vara på Solhjulet i södra Bomhus. Han fick höra talas om sommarkursen via sin studievägledare vid Källmursskolan, där han nyss gått ut åttonde klass.

– Jag har aldrig jobbat med barn förut men det ska bli kul och jag tror barnen tycker det är roligt att vi kommer. Jag hoppas på fint väder så att vi kan leka mycket ute, säger han.

14-årige parallellklasskompisen Emil Ryman har lite mer erfarenhet. Tidigare var han prao vid Myrbackagården i Bomhus, där han nu också kommer att sommarpraktisera.

– Jag har funderat på att läsa barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Att jobba med barn i framtiden är något jag kan tänka mig, säger han.

Men med sina upplevelser från praoperioden vet han också att jobbet inte är helt riskfritt.

– Jag kände mig död efter en vecka eftersom barnen ville leka hela tiden. Nu när det blir två veckor så det gäller att gå ut lite lugnare, konstaterar Emil Ryman och ler.

”Jag kände mig död efter en vecka eftersom barnen ville leka hela tiden.”

Emil Ryman, 14 år