Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi ha fiske eller miljövänliga kraftverk i Gävleborgs län?

Gävleborgs läns miljövänliga vattenkraftspark håller på att rivas ut av diverse fisketurismprojekt där den enda vinsten är den ideologiska. Man vill fiska i en replika av ett orört vattendrag. Särskilt aktiva i denna ideologi är man i länets nordligaste delar.

40 procent av elproduktionen i Sverige kommer ifrån vattenkraft och drygt tio procent från vindkraft. Det finns över 80 vattenkraftverk, alltså förnyelsebar elproduktion, i Gävleborgs län som tillsammans levererar 2 417 GWh, vilket är lika mycket som uppvärmningen av ungefär 110 000 normalstora villor för fyra personer.

Det finns en bred samsyn om vattenkraften i riksdagen. Bakom uppgörelsen står en bred riksdagsmajoritet bestående av S, MP, M, C och KD. Det betyder att det finns klara och tydliga spelregler vilka vill att all vattenkraft, stora som små kraftverk, ska värnas samt att de i tur och ordning ska utvecklas samt miljöanpassas med hindersfria fiskvägar.

Detta öppnar upp för frågor när det gäller Region Gävleborgs miljöarbete. Eller kanske i stället frånvaro av miljöarbete inom detta område.

Finns det fakta som säger att fisketurism ger mer pengar om vattendragen ska efterlikna ett vilt tillstånd än att den samsas med hinderfria fiskvägar?

Är dessa turistpengar i så fall värda mer för Gävleborg än en enad miljöpolitik, en framtid med miljövänlig el och att projekt i länet inte trotsar riksdagens beslut?

Miljövän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare