Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skabbrävar söker sig till människor

GÄVLE
Skabbrävarna syns nu alltmer i stans utkanter.
De har blivit vanligare och vanligare den senaste tiden. Skyddsjägaren Lars Nordström har fått rapporter från både Järvstaängarna, Bomhus och Sätra.

- De ringer var och varannan dag nu om det. Men det är svårt att hinna dit innan rävarna försvinner. Jag har skjutit några. Men då har de legat stilla för att de är i så dåligt skick, säger han.

Synlig i Sätra
I går fick kommunen samtal om en skabbräv som visat sig vid Krusbärsvägen i bostadsområdet Sätra. Men när Lars Nordström hade kallats in och var framme på platsen så var den redan försvunnen.
Troligen så kommer den snart att visa sig igen i jakten på kaniner och annan lättillgänglig föda. För ju längre tid rävarna har lidit av skabben desto svårare har de att fungera normalt. De kan inte röra sig normalt på grund av sjukdomen och därmed inte jaga på samma sätt längre. Då återstår bara att ge upp skyggheten och söka sig närmare människorna för att hitta mat.

Dör efter tre månader
Skabbkvalstren i huden orsakar svår klåda och håravfall. Något som leder till bakterie- och svampinfektioner. I regel dör de drabbade rävarna efter tre månader på grund av uttorkning, enligt Nationalencyklopedin.
Lars Nordström säger att det inte finns något annat att göra än att skjuta de drabbade rävarna och decimera stammen så att de slipper lida och sprida skabben vidare.

Sprids till husdjur
För om det vill sig illa så sprider sig kvalstren till hundar och katter när rävarna har rullat runt i gräset vid villatomterna.
Lars Nordström har nyligen sett två långhåriga katter som drabbats. Men smittan sprider sig även lätt till vilda djur som lodjur och vargar.
Varför det har blivit så många skabbrävar just nu är svårt att säga. Men troligen beror det på att rävstammen har vuxit till sig ordentligt sedan skabben slog till för några år sedan. Då letade sig de drabbade rävarna till och med in i hus på jakt efter mat.
För tre år sedan berättade GD om hur skyddsjägare sköt en skabbräv som letat sig in i Centralhotellets sopförråd. Då kom det rapporter om skabbrävar på Öster, Brynäs, Sätra och Alderholmen.

Ungarna ska ut
Den här delen på året ska dessutom rävungarna ut för att hitta mat på egen hand. Det är också en förklaring att det är många sådana som har smittats och nu söker sig ut från skogarna.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se