Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadestånd efter fel på alkotesten

En 45-årig kvinna får nästan 5 000 kronor i skadestånd sedan hennes körkort dragits in på grund av att det var fel på polisens mätinstrument. Ett kalibreringsfel gjorde att alkotesten visade ett för högt värde.

Kvinnan stoppades i en poliskontroll i december 2007 och togs med till polisstationen för provtagning. På stationen använde polisen ett instrument som heter Evidenzer för att kontrollera utandningsluften. Provet visade att halten alkohol låg över det tillåtna värdet på 0,16 milligram alkohol per liter utandningsluft och kvinnan blev av med sitt körkort i ett halvår.
Några månader senare visade det sig att instrumentet Evidenzer var felkalibrerat och visade för höga värden alkohol i utandningsluften. När kvinnan fick reda på detta överklagade hon indragningen av sitt körkort och fick tillbaka det efter fyra månader. Kvinnan begärde också skadestånd för de extra kostnader hon haft för att skaffa nytt körkort och för busskort under tiden körkortet var återkallat. Hon ville också ha 2 000 kronor för de problem som uppstod när hon inte kunde köra bil.
Rikspolisstyrelsen beviljar kvinnan 4 918 kronor för att täcka hennes kostnader. Några 2 000 kronor för lidande får hon dock inte.
Lotta Hildingson