Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadligt utsläpp i Bäckebrobäcken

Bensin, diesel eller liknande miljöfarlig substans rann ut i Bäckebrobäcken i Sätra under söndagskvällen och förorenade vattnet.

Läckan lokaliserades till en dagvattenbrunn i Sätra. Det är oklart hur ämnet hamnat i brunnen.

Ett larm inkom under söndagskvällen om att det läckte ut någon form av drivmedel i Bäckebrobäcken i Sätra. Riktigt vad som läckt ut är fortfarande oklart, men det ska enligt räddningstjänsten ha rört sig om antingen bensin, diesel, eller liknande kemiskt ämne.

Föroreningen uppges ha kommit ut i bäcken från ett rör i marken, och det visade sig senare vara kopplat till en dagvattenbrunn i den västra delen av Sätra.

Hur föroreningen hamnat i brunnen är oklart, men en teori är att en bil stått och läckt, eller att någon rent av dumpat ämnet i brunnen.

- Det kommer troligtvis upprättas en polisutredning, sade räddningstjänstens inre befäl på kvällen.

Vid 20-tiden fanns länsar utlagda i bäcken för att stoppa föroreningen från att sprida sig vidare, och kommunens Markbyggarna hade tagit över saneringsarbetet.

Hur stora mängder som läckt ut är oklart, men föroreningen ska ha stoppats i god tid.

- Det finns inget synligt i Gavleån så det har inte kommit så långt ner. Förr eller senare kommer det samlas upp i de länsar vi lagt ut, berättade inre befäl.

Mikael Assmundson
Webbredaktionen
026-159309