Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadligt utsläpp i Bäckebrobäcken

Bensin, diesel eller liknande miljöfarlig substans rann ut i Bäckebrobäcken i Sätra under söndagskvällen och förorenade vattnet.

Läckan lokaliserades till en dagvattenbrunn i Sätra. Det är oklart hur ämnet hamnat i brunnen.

Annons

Ett larm inkom under söndagskvällen om att det läckte ut någon form av drivmedel i Bäckebrobäcken i Sätra. Riktigt vad som läckt ut är fortfarande oklart, men det ska enligt räddningstjänsten ha rört sig om antingen bensin, diesel, eller liknande kemiskt ämne.

Föroreningen uppges ha kommit ut i bäcken från ett rör i marken, och det visade sig senare vara kopplat till en dagvattenbrunn i den västra delen av Sätra.

Hur föroreningen hamnat i brunnen är oklart, men en teori är att en bil stått och läckt, eller att någon rent av dumpat ämnet i brunnen.

- Det kommer troligtvis upprättas en polisutredning, sade räddningstjänstens inre befäl på kvällen.

Vid 20-tiden fanns länsar utlagda i bäcken för att stoppa föroreningen från att sprida sig vidare, och kommunens Markbyggarna hade tagit över saneringsarbetet.

Hur stora mängder som läckt ut är oklart, men föroreningen ska ha stoppats i god tid.

- Det finns inget synligt i Gavleån så det har inte kommit så långt ner. Förr eller senare kommer det samlas upp i de länsar vi lagt ut, berättade inre befäl.

Mikael Assmundson
Webbredaktionen
026-159309