Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skalpellerna vässas redan

Tor har kraschlandat på skutan. Benflisor far runt inne i knäet. Ortopederna vässar skapellerna.

Det blir ingen sjösättning i första taget. Båten blir kvar i skjulet. Att åka skidor på skutor skördar sina offer. Åreskutan är inte att leka med.

Hårt liv sjömanslivet.

Jabowoky är sjösatt, blev riggad och fin under några härliga dagar kring första maj. Det var mindre är 20 segelbåtar före henne i vattnet. Impellerhuset läckte. Men det fixade Tor trots sitt skadade knä. Han ringde Biffen som skruvade bort impellerhuset. Sen gängade Tor om ett skadat skruvhål. Dit med packning och nya skruvar.

Jag fick äran att skruva impellerhuset på plats. Motorn var tät igen. Jag ser på Tor att han inte riktigt litar på mina mekaniska fingrar men denna gång lyckades jag. Kabeln till VHF-antennen var också skadad, glapp i en skarv. Skarvar gillar jag inte varken på kablar eller i träden! Hursomhelst fick jag ihop det också med lånade specialtänger från Dialect och böcklingbroder ”Zimmaren” kom med tröst och goda råd.

Gasten och jag har ”boat” in oss i båten. Basvarorna inköpta.

Gävle kommuns vision fram till 2025 är ”Gävle sätter segel”! Lycka till. Kom ihåg att man alltid sätter segel i motvind på moderna båtar.

Kassören i Surfing meddelar mig att man drar in sophämtningen på Granskär i år. Gästrike Återvinnare vill ha 14 000 kronor av Surfing, vilket är 25 procent av medlemsavgifterna. Så det blir ingen sophämtning från ön i år.

I fjol hade Granskär 600 besökande båtar från Luleå i norr till Tyskland i söder. Nu får vi be dem ta med soporna till Öregrund eller Storjungfrun och kasta dom där. Vi har inte mycket att bjuda båtturisterna på just nu. Än har inte Gävle vind i seglen.

Jo, en fin naturupplevelse kan vi bjuda på: Båkharn som nu är så nerskiten av skarven att den nästan är vacker. Välkommen ombord!

Kalle Jäderström berättar i ett mejl om Emil Warman på Storjungfrun att det inte är Emils gamla båt som ligger på Synskär. Emil kom till Stugsund med massor av vuxna och barn i en båt som blev liggande i Stugsunds hamn. Kalle lekte ombord på båten. I Stugsund fanns en centralt belägen flyktingförläggning för estländare.

Kalle! Jag ser fram emot drinken i din sjöbod i Axmar och att få höra mera kring flyktingtrafiken samt få en guidning på bruket.

Jag hör av mig när jag kommer upp.

Nästa rapport kommer från Jögga i Sandviken, han med närmsten ni vet. Han är pensionär på riktigt nu. Han ringde och sa att om han hade vetat hur jobbigt det är att vara pensionär så hade han fortsatt att jobba.

Ja, nu är det full snurr på båtägarna runt om i landet. Jag brukar tänka på att båten går i sjön när ishockey-VM är i gång. Den tas upp när elitserien börjar i september. År 2000 plåtade jag ishockey-VM i S:t Petersburg. Det var grått och trist när jag for från Sverige. Sista VM-dagen i Ryssland snöade det, allt var blygrått, inte ett grönt blad hade jag sett under tre veckor. Dagen efter VM-finalen var jag hemma igen. Här var det full sommar. Otroligt vackert. Allt tack vare Golfströmmen. Det jag lärde mig var att jag missat den finaste tiden i vårt land. Det året blev sig inte riktigt likt. Jag saknade just dom här dagarna i slutet av april och början av maj.

Har ni sett att det ska vara svarta trädgårdsmöbler i år? Tur att det inte finns plats i sittbrunnen.

GIF! Alle man till pumparna.

Panta rei

Lasse Halvarsson