Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandia skyldigt till diskriminering

SANDVIKENSkandia gjorde sig skyldig till diskriminering när försäkringsjätten krävde ett hiv-test av homosexuelle Fredrik Haglund från Sandviken innan de ville teckna en sjukförsäkring. I går fattade HomO, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, beslutet som ger Fredrik Haglund rätt. Men Skandia vidhåller kravet på hiv-test.

Annons
- Det känns bra att ha fått svart på vitt att Skandia faktiskt har diskriminerat, säger Fredrik Haglund.
Gefle Dagblad berättade i mars om att Fredrik Haglund anmälde Skandia till HomO.

Två ifrågasattes
Det var när det IT-företag han jobbar på i Stockholm, Boldsoft, ville teckna sjukförsäkringar för sina anställda som kravet på hiv-test kom. I övrigt beviljades åtta av de tio anställda försäkringar utan problem. Det var bara två anställda som ifrågasattes av Skandia, Fredrik Haglund och en kvinna som är invandrare.

Lagar saknas
Men trots HomO:s beslut i går står Skandias krav fast. Fredrik Haglund är välkommen med en ny ansökan - efter läkarundersökning och hiv-test.
- Någon upprättelse kan jag ändå inte riktigt säga att jag har fått eftersom Skandia fortfarande kräver testet. Dessutom kan inte HomO göra så mycket mer tyvärr. Det saknas lagar. Det finns egentligen inget skydd för homosexuella i såna här situationer, säger Fredrik Haglund.
Möjligheten att polisanmäla bolaget för olaga diskriminering finns, men i den ser han inget hopp.
- HomO säger att det inte är meningsfullt att driva saken vidare som brottmål, att jag inte skulle vinna. Då är det i så fall upp till mig att bevisa att Skandia haft uppsåt att diskriminera mig. Hur skulle jag kunna göra det?

Allvarlig kritik
I beslutet skriver HomO att Skandia hantering av Fredrik Haglunds försäkringsansökan förtjänar allvarlig kritik.
- Jag har kommit så långt det går, men det hjälper ändå inte. Det känns irriterande att inte kunna gå vidare.
Fortfarande saknar han alltså sjukförsäkring.
- Det är ju det som särbehandling och diskriminering är - orättvisa.
Gefle Dagblad har sökt Göran Flood, ansvarig för medicinsk riskbedömning på Skandia, för en kommentar.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se