Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandia städar ut sista surdegen

Skandia har förhandlat om det hårt kritiserade kapitalförvaltningsavtalet med DnB Nor och moderbolaget får nu betala notan för det dyra avtalet löses upp.

Skandia har förhandlat om det hårt kritiserade kapitalförvaltningsavtalet med DnB Nor och moderbolaget får nu betala notan för det dyra avtalet löses upp. Nu påstår Skandia Liv att alla surdegar från Skandiahärvan är bortrensade.

2008 klargjorde en skiljedom mellan Skandia och Skandia Liv att kapitalförvaltningsavtalet som ingicks när moderbolaget Skandia sålde sitt kapitalförvaltningsbolag till Dnb Nor 2002 inte byggde på marknadsmässiga villkor. Bolaget förvaltar 150 miljarder av Skandia Livs portfölj på cirka 270 miljarder. Affären möjliggjordes genom att Skandia Liv tvingades in i ett för branschen ovanligt dyrt avtal med mycket lång bindningstid, 12 år från 2002 till 2014.

Moderbolaget Skandia dömdes därför att kompensera spararna i Skandia Liv för den del av förvaltningsarvodet som översteg marknadsmässig nivå fram till dess att avtalet löper ut.

Nu har ett nytt avtal ingåtts som i förtid löser avtalet med DnB Nor.

Vi är mycket nöjda. Det här innebär att det gamla avtalet från 2002 upphör och vi kan nu lägga det här bakom oss med ett nytt friskt avtal med bra marknadsmässig villkor, säger Bengt-Åke Fagerman, vd för Skandia Liv.

Lägre kostnader

Halva förvaltningskostnaden tas nu i ett svep bort när moderbolaget köper sig ur avtalet.

Vi får avsevärt lägre kostnader. I det ursprungliga avtalet betalade vi 15 punkter i avgift, nu är vi nere i minst hälften av detta. Cirka hälften av totalkostnaderna av förvaltningen är nu borta. Vi får också ett avtal med kort bindningstid, mindre än ett år, fortsätter han.

Livbolagets nya avtal med DnB Nor innebär att det mister halva sitt förvaltningsmandat. Bolaget får fortsätta att förvalta Skandia Livs svenska aktie- och ränteportfölj, som är värderad till 80 miljarder kr, men inte längre får förtroendet att förvalta utländska aktier och obligationer. Istället kommer Barclays Global Investors (BGI) att förvalta utländska aktier och BlackRock förvalta Skandia Livs utländska obligationsportfölj.

Är ni missnöjda med Dnb Nor?

BGI och BlackRock är världens bästa förvaltare, men det innebär ju inte att DnB Nor är dåliga på att förvalta pengarna. Vi ville ha de bästa förvaltarna och en större frihet.

Moderbolaget köper sig fri från dom

Skandia Liv och DnB Nor har kommit överens om en engångskompensation till DnB Nor för att det tidigare avtalet upphör. I princip hela kompensationen får Skandia Livs moderbolag betala. Därmed går Skandia Liv miste om hälften av det som moderbolaget skulle ha kompenserat livbolaget med enligt skiljedomen.

Det viktiga för oss är att vi får en bra förvaltning till låga kostnader. Genom det här nya avtalet får vi indirekt betalt genom att vi får längre kostnader, säger Bengt-Åke Fagerman.

Hur mycket som moderbolaget betalar för att köpa sig ur avtalet vill inte Fagerman avslöja.

I stort sett är det på samma nivå som i skiljedomen. Det är en räntefaktor här som gör det svårt att säga hur mycket vi skulle ha fått. Det beror på vilken ränta som vi skulle ha fått betalt för under resten av avtalstiden. Det viktiga är att vi får rätt till det som vi slagits för. Skiljedomen var ett steg och nu är vi i mål.

Finns det fler lik i garderoben?

Nej, nu är alla skulder reglerade och det finns ingenting kvar. Vi har sorterat ut alla frågor mellan oss och moderbolaget, säger Bengt-Åke Fagerman.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

Bakgrund:

Skandia Liv förvaltar idag ett kapital på nästan 270 miljarder kronor, pengar som ska gå till pensionsutbetalningar. Genom ett avtal från år 2002, har DnB NOR förvaltat delar av dessa pengar åt Skandia Liv, cirka 150 miljarder kronor. Avtalet förhandlades fram mellan moderbolaget Skandia och DnB NOR.

Hösten 2008 klargjorde en skiljedom mellan Skandia och Skandia Liv att avtalet inte byggde på marknadsmässiga villkor. Skandia dömdes därför till att kompensera spararna i Skandia Liv för den del av förvaltningsarvodet som översteg 0,10 procent årligen (0,08 exkl. moms). Principen var att livbolaget betalade 0,10 procent till DnB NOR, och Skandia sköt till de 0,05 procent som behövdes för att komma upp till det ursprungliga avtalets avgift om 0,15 procent.

Under 2008 fick Skandia Liv därför 870 miljoner i ersättning för de arvodesbetalningar som gjorts sedan 2002. Dessutom skulle Skandia under resten av avtalets tid kompensera Skandia Liv för varje betalning till DnB NOR som översteg marknadsmässigt arvode.