Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaparbyns styrelse får kritik

Styrelsen i Stiftelsen Hedesundavävarna får hård kritik av länsstyrelsen.
Men bristerna är inte så allvarliga att länsstyrelsen vill plocka bort någon av de kritiserade ledamöterna.

Annons

Stiftelsen har ansvar för driften av Skaparbyn i Hedesunda och fick förra året kritik av stiftelsens revisor, som anklagade tre ledamöter för att ha brutit mot stiftelselagen. De tre ledamöterna hade lånat ut pengar till stiftelsen och försatte därmed sig själva i en jävsituation, enligt revisorn. Besluten om lånen blev dessutom aldrig protokollförda.

Länsstyrelsen gör samma bedömning som revisorn och pekar dessutom på andra brister, bland annat att länsstyrelsen fick tillgång till årsredovisningen alldeles för sent.

Länsstyrelsen har möjlighet att entlediga ledamöter om de misskött sitt uppdrag, men så allvarligt ser inte länsstyrelsen på bristerna.

Dessutom är det snart dags för årsmöte i föreningen som utlyser ledamöterna i stiftelsens styrelse. Det innebär, enligt länsstyrelsen, att det troligen blir en helt ny styrelse och att frågan om entledigande då faller.

Länsstyrelsen kommer att fortsätta granskningen av stiftelsen och vill senast vid årsskiftet se en handlingsplan för hur den dåliga ekonomin ska rätas upp.

Länsstyrelsen har också granskat frågan om styrelsens uteslutning av ledamoten Hans Lindblad. Han var kritisk mot majoriteten i styrelsen och avsattes på ett styrelsemöte våren 2008.

Hans Lindblad ifrågasatte om styrelsen kunde avsätta en ledamot som valts av ett årsmöte, men länsstyrelsen konstaterar att det inte finns någon skrivning i stadgarna eller i stiftelselagen som förhindrar en styrelse att avsätta en enskild styrelseledamot.