Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärp straffen för våldsbrott

Henrik von Sydow, M, Johan Linander, C, Johan Pehrson, FP, och Inger Davidson, KD,

samtliga riksdagsledamöter i justitieutskottet, vill se hårdare tag mot de grövsta brottslingarna.

Med skärpta straff för mord ökar nu det straffrättsliga skyddsvärdet för utsatta människor. Det är rätt, det är viktigt och det är ett steg mot straff som står i proportion till brottets allvar.

Det grövsta våldsbrott som man kan göra sig skyldig till är att beröva en annan människa livet. Detta måste komma till uttryck i straffen för mord. Straff fungerar moralbildande och samhället måste markera mot det grövsta våldsbrottet mer tydligt än idag. Därför har riksdagen nu beslutat om skärpta och mer nyanserade straff för mord.

Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna är eniga om detta.

Domstolarna har idag enbart två alternativ när de ska bestämma hur långt fängelsestraff som ska dömas ut för mord: antingen ett tidsbestämt straff på tio år eller ett livstidsstraff. Högsta domstolen har i en dom år 2007 slagit fast att livstidsstraffet ska förbehållas de allra allvarligaste fallen av mord. I den uppmärksammade domen blev straffet tio års fängelse för mord för den man som med kniv dödat sin sambo i hennes säng.

Högsta domstolens dom har lett till en utveckling med allt fler domar för mord på tio års fängelse. Det har inneburit en generell sänkning av straffnivån som rimmar illa med en skärpt syn på allvarliga våldsbrott.

Idag kan det också vara en stor skillnad i faktisk tid mellan livstid och tio års fängelse för mord. Detta trots att det många gånger är ganska små skillnader som avgör om straffet blir det ena eller det andra. Livstidsstraffen tidsbestäms numera i princip till tider omkring 20 år och uppåt. Den livstidsdömde kan därför i praktiken få ett dubbelt så långt straff som den som döms till fängelse i tio år.

Det är en stor skillnad som många gånger är svår att motivera.

Vi har nu beslutat att ändra straffskalan för mord till fängelse i lägst tio år och högst 18 år eller på livstid. Detta skapar utrymme för både skärpta straff och mer nyanserad bedömning. Det är en viktig och efterlängtad reform, som vi i Allians för Sverige har drivit fram och som vi till skillnad från vänsteroppositionen är eniga om. Den 1 juli ska de nya reglerna börja gälla.

De nya rättvisa och rimliga straffen för mord är början på en större straffreform. Straffskalan för mord utgör ett tak som straffnivåerna för annan allvarlig våldsbrottslighet måste ställas i relation till.

Det är därför särskilt viktigt att straffen för detta brott är proportionerliga. Genom den kommande större straffreformen kommer grov misshandel, grov våldtäkt, grov kvinnofridskränkning och andra allvarliga våldsbrott leda till skärpta straff och återfall i brott få större konsekvenser än idag.

Våldsbrott hotar människors trygghet och påverkar starkt brottsdrabbade och deras närståendes liv under lång tid. Med Allians för Sverige tas nu reformer mot mer rättvisa och rimliga straff som står i proportion till brottens allvar.

Henrik von Sydow, M,

riksdagsledamot i justitieutskottet

Johan Linander, C,

riksdagsledamot i justitieutskottet

Johan Pehrson, FP,

riksdagsledamot i justitieutskottet

Inger Davidson, KD,

riksdagsledamot och vice ordförande i justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel