Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt säkerhet på häktet

GÄVLE
Galler i fönstren, förbud att spela hög musik och dagliga visitationer. Det är några av nyheterna när säkerheten på häktet i Gävle skärps.

Annons
Anledningen till den förhöjda säkerheten är en rymning som skedde i slutet av juni i år. En fängelsedömd man lyckades då fly genom ett fönster i motionslokalen och tog sig via en balkong upp på taket. Från taket hoppade han ned i en ljusgård och tog sig in i polishuset. Därefter knallade han sedan raka vägen ut i friheten.
Andra intagna har efter rymningen påpekat att fönstret som rymlingen använde sig av stått öppet i flera veckor. En uppgift som personalen har svårt att tro.
Efter rymningen har fastighetsskötarna konstaterat att låset på fönstret var lätt att bryta upp. Därför har nu samtliga lås tagits bort så att fönstren endast kan öppnas utifrån.
Dessutom har ett galler satts in i fönstret mellan gemensamhetsrummet och motionslokalen i häktet.
Möjligheten att spela hög musik i verkstaden eller motionsrummet är också ett minne blott och dagliga visitationer av lokalerna ska genomföras.
Huruvida de nya åtgärderna räcker för att förhindra fler rymningar återstår att se.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se