Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpta coronaråd i Gävleborg – här är de nya restriktionerna

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Avstå från att vistas i butiker, bibliotek och badhus, undvik fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med och gör inga onödiga resor såväl inom som utanför regionen.
Det är delar av de nya skärpta lokala råd som nu införs i Gävleborg med anledning av coronapandemin.

De flesta länen i Sverige har sedan tidigare infört skärpta coronaråd och under torsdagen den gångna veckan blev systemet verklighet i Dalarna, Värmland och Västmanland samt på Gotland.

TV: Nya skärpta råden presenteras – smittskyddsläkaren: "Den har kommit som en tsunami den andra vågen"

Efter ett möte med Folkhälsomyndigheten meddelade också smittskyddsläkare Lars Wesslén dagen därpå att beslut om lokala skärpta råd för Gävleborg skulle väntas komma.

De skärpta råden kommer att presenteras under en presskonferens klockan 12 på måndagen. Men redan nu ger Lars Wesslén besked om vilka det blir:

1. Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen eller regiondelen.

2. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

3. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte.

4. Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med.

Exakt samma råd införs enligt honom i Västernorrland.

Läs även: Nya restriktioner väntar Gävles kulturliv – men inte en total nedstängning

Länsstyrelsen i Gävleborg har enligt Lars Wesslén även fattat ett lokalt beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Till tidningen säger han att man i urvalet av lokala skärpta råd har valt att skona restauranger och kollektivtrafik.

– De är redan så hårt prövade. Vi vill inte göra livet ännu svårare för dem med ytterligare pålagor.

Antalet nya fall per vecka i Gävleborg har ökat från 60, för cirka en månad sedan, till omkring 700. Och för tillfället är 34 covid-19-patienter inlagda på sjukhus.

Smittspridningen drivs framförallt av tre grupper, enligt Lars Wesslén: gymnasieelever, tonåringar och unga vuxna.

– När man är ung känner man sig odödlig och bryr sig inte så mycket. De blir själva inte så sjuka, men när de blir sjuka så smittar de föräldrar och mor- och farföräldrar. Det är så man får igång hela smittspridningen, säger han.

Han hoppas att de nya restriktionerna ska göra att människors beteenden förändras.

Gävleborg hör till de sista länen i Sverige att införa lokala allmänna råd. Enligt Lars Wesslén har det varit en medveten strategi från Folkhälsomyndigheten att låta Gävleborg avvakta med restriktioner. Detta som ett sätt att sprida ut budskapet i media under en längre tid.

– Det är en ren propagandametod för att få fokus på frågan, säger han.

Hur menar du då?

– Att det är ett sätt att försöka nå ut till allmänheten och ändra människors beteende och göra att det känns otrevligt för de personer som bryter mot råden.

Dessutom framhåller han att smittspridningen tagit fart senare i Gävleborg än på andra håll i landet.

– Vi ligger efter i fasen. Vi låg på 30-50 nya fall i veckan, men nu är vi på väg mot 800 nya fall i veckan, säger han.