Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpta riktlinjer

På tisdagen presenterades nya och skärpta riktlinjer för ersättningarna inom de statliga bolagen. Nyorienteringen innebär att alla möjligheter för höga chefer att få rörliga löner och bonusar försvinner. Längre ner i organisationerna ska däremot resultatbaserade ersättningar få finnas kvar. Det är klokt eftersom tydliga bonussystem mycket väl är försvarbara då de kan leda till bättre resultat och målstyrning i såväl näringslivet som i offentlig verksamhet.

Att regeringen stramar upp villkoren för de statliga bolagen är naturligt. Trovärdigheten för politiken kräver det. Men desto viktigare är initiativet att bjuda in privata företagsägare till en diskussion om vad som är rimliga principer och nivåer för ersättningar. För i grund och botten är det orimligt att svenska staten är landets största företagsägare och ger signaler den vägen.

Men debatten om vad som är rimligt att ersätta människor för det jobb de lägger ner rymmer också många fallgropar. Och en statlig normsättning för näringslivets ersättningar kan lätt leda till att pendeln svänger för långt åt andra hållet. Strama villkor kan göra att det uppstår nya sätt att kanalisera ersättningar bakvägen, vilket bäddar för nya skandaler när nästa högkonjunktur vänder.

Egentligen borde frågan om ersättningar inte vara så svår. Om ägare tar ansvar, avtal sluts så att de kan genomlysas och redovisas ordentligt och sist men inte minst om det finns en insikt om att höga ersättningar ställer krav på vandel trots att det inte står i avtalstexten, borde det gå att komma vidare till någonting bättre.