Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatta Sverige ur krisen?

Socialdemokraterna har ett enkelt recept för att rädda Sverige ur krisen: högre skatt. I en debattartikel i Dagens Nyheter i fredags förklarade S-ledaren Mona Sahlin och den ekonomisk-politiske talesmannen Thomas Östros bland annat att de vill återinföra förmögenhetsskatten, införa en ny fastighetsskatt och höja skatten för höginkomsttagare.

Enligt Sahlins och Östros optimistiska prognos kan skattehöjningarna förstärka statskassan med fem miljarder kronor.

Räcker det för att hejda krisen? Nej, knappast. Om man jämför med en vanlig hushållsbudget är fem miljarder en enorm summa, men jämfört med statsbudgeten på omkring 900 miljarder kronor är fem miljarder inte mycket att komma med. Fem miljarder räcker inte för skydda Sverige mot den globala kris som vi nu befinner oss i – däremot kan skattehöjningarna skada möjligheterna till återhämtning.

Tack och lov lär det bli svårt för Socialdemokraterna att övertyga den övriga oppositionen om skattehöjarpolitiken. Mikaela Valtersson, Miljöpartiets ekonomiske talesperson, sågade stora delar av förslaget.

Det är inte ett litet steg åt fel håll utan i detta konjunkturläge ett katastrofrecept, konstaterar Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster och varnar för att många företag skulle tvingas lägga ner i onödan.

Östros och Sahlin har rätt i en sak: att vi befinner oss i en ytterligt allvarlig ekonomisk kris. Just därför skulle man tro att det största partiet i riksdagen skulle leta efter seriösa lösningar på problemet.