Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattebrott av hockeyproffs?

GÄVLE
Mikael Lindholm och fyra andra personer åtalades under måndagen för grova ekonomiska brott i Sjöhästen Import AB och varuhuset Lindholms Möbler.

Den tidigare hockeyspelaren i Brynäs ville inte säga om han gjort sig skyldig brotten han anklagas för.
- Vi har gjort vår skrivelse. Sedan får det visa sig framöver, var hans enda kommentar.
Totalt handlar om mycket stora belopp som de fem personerna ska ha lurat staten på i uteblivna arbetsgivaravgifter och skatter.
Mikael Lindholm själv åtalas under en enda punkt för grovt bokföringsbrott, grovt försvårande av skattekontroll och grovt osant intygande.

Krympta intäkter
Intäkter från möbelleveranser och försäljning av trädgårdsmöbler har enligt åklagaren Ann-Charlotte Bålman "krympts" i bokföringen.
Mellan åren 1997 och 2000 ska 1 249 151 kronor utelämnats i bokföringen.
Pengarna har använts till att betala svarta löner till både anställda i bolaget och Mikael Lindholm själv, enligt åklagaren.
Hon misstänker även Lindholm för att under tiden 1999 till september 2000, då skattemyndigheten inledde en omfattande revision av Sjöhästen Import AB, ha skickat en rad osanna fakturor.
Osanna på så vis, att medan fakturorna skulle vara räkningar till ett antal företag på sålda möbler, ska de egentligen ha varit fråga om privat försäljning av bland annat soffor. När räkningarna ställts till företag i stället för privatpersoner har företagarna kunnat göra avdrag.

Grovt skattebrott
De här fakturorna ska sammanlagt ha uppgått till 270 000 kronor.
Mikael Lindholm åtalas också för grovt skattebrott.
Under tiden mellan 1 januari 1997 och 30 september 2000 ska Lindholm ha lämnat felaktiga deklarationer. Det ska ha orsakat staten förluster för uteblivna arbetsgivaravgifter och undandragen moms med sammanlagt en miljon kronor.
Åklagaren Ann-Charlotte Bålman yrkar dessutom att Mikael Lindholm får näringsförbud.
Av de övriga åtalade har två kvinnor hjälpt till med bokföringen. Kvinnorna, 37 och 36 år, åtalas för bland annat grovt bokföringsbrott.
Två män, 47 och 44 år, åtalas för bland annat osant intygande och medhjälp till skattebrott.
Alla fem åtalade bor i Gävle.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se