Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjningen chockar alliansen

Alliansoppositionen i Gävle är ordentligt upprörd över den politiska majoritetens förslag att höja kommunalskatten.

– Vi gick inte in i fotbollsarena-projektet med föresatsen att det skulle krävas en skattehöjning, säger Per-Åke Fredriksson, FP.

Som Gefle Dagblad berättat vill de tre majoritetspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet höja kommunalskatten med 75 öre. Det skulle dra in 141 miljoner kronor extra nästa år och totalt cirka 600 miljoner kronor åren 2014-2017.
Men de fyra samarbetspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna säger blankt nej till förslaget som ska upp till beslut i kommunfullmäktige på måndag.
– Det kändes nästan chockerande när vi såg förslaget, säger oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M.
Det höjda skattetrycket kommer att göra att människor och företag söker sig till andra kommuner med lägre skattetryck, menar de.
Enligt S, V och MP är det en rad saker som gör att de vill höja skatten – satsningar på skola, fritidshem, praktikplatser, äldreomsorg och miljö såväl som nya idrottsanläggningar. Men alliansoppositionen menar att det är uppenbart att det är den planerade fotbollsarenan samt friidrotts- och multisporthallen på Sätraåsen som är orsaken.
– Du får inte alla arenor på plats utan skattehöjning, säger oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP.
Inger KällgrenSawela säger att alliansen gärna vill att det byggs en fotbollsarena.
– Men Gefle IF måste också bidra med minst 30 miljoner kronor som det var sagt från början, säger hon.
Enligt det förslag som nu ligger ska kommunen bekosta hela arenabygget för 130-140 miljoner kronor. Gefle IF får sedan hyra in sig i den kommunala anläggningen.
Vad gäller friidrotts- och multisporthallen, som nu beräknas kosta 200 miljoner kronor, ser allianspartierna hellre att den skjuts på framtiden.
– Det finns inte utrymme för den i investeringsbudgeten, säger Inger KällgrenSawela.
Hon är inte rädd för att det ska skapa protester och slå tillbaka mot alliansen i nästa val.
– Vi måste ta det ekonomiska ansvaret och säga att Gävle har ett för ambitiöst investeringsprogram, säger hon.
Om det krävs att fler investeringar skjuts på framtiden kan allianspartierna inte svara på. De vill ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram en prioriteringslista.
Däremot välkomnar de majoritetens förslag om en arkitekttävling för ett nytt stadsbibliotek.
– Visst, det kommer också att kosta, men vi säger inte att det ska byggas nu. Bara att vi måste börja titta på en hållbar lösning, säger Ann-Helen Persson, oppositionsråd för Centerpartiet.