Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattepengarna på kontot

GÄVLEFler får tillbaka mer i årets skatteåterbäring. I länet får 118!000 skattebetalare dela på 490 miljoner kronor när drygt 95 procent av deklarationerna är granskade, en kraftig ökning från förra året.

-!En stor del i detta är nog försämringen på börsen. Det är väl inte många som har tjänat några pengar där, men många har gjort förluster som är avdragsgilla, säger Bengtåke Johansson, informationschef på skattemyndigheten i Gävle.
-!Då har man helt enkelt betalat in för mycket i preliminär skatt.
De som har gjort förluster på den trista utvecklingen på börsen kan alltså trösta sig med en högre skatteåterbäring. Samtidigt minskar också antalet som måste betala in extra skatt. I Gävleborg är det i år 35!000 skattskyldiga som måste betala in tillsammans drygt 88 miljoner kronor, 50 miljoner mindre än förra året.
Skattemyndigheten har redan skickat ut återbäringen till dem som begärt att få pengarna insatta på sitt konto. De övriga får sina pengar under nästa vecka, dock inte alla. En mindre grupp kommer att få sina pengar först i september, i en andra omgång av utbetalningarna.
Trenden är densamma i hela landet. Totalt är det drygt 3,5 miljoner skattebetalare som får del av årets skatteåterbäring på närmare 16 miljarder kronor i den första omgången.
Nästa års deklaration kommer att innebära en del förändringar. Då ska alla lämna sina deklarationer den 2 maj, både privatpersoner och företagare.
Samtidigt kommer skattemyndigheten att utöka möjligheterna att deklarera via nätet. Tidigare har skattebetalarna med förenklad deklaration bara kunnat godkänna eller underkänna myndigheternas preliminära skatteuträkning, men nästa år ska det också bli möjlighet att göra egna tillägg och ändringar i de elektroniska deklarationerna.
-!Det jobbar vi för fullt med, säger Bengtåke Johansson.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se