Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket gick på pumpen

Skatteverket upptaxerade en Gävleföretagare med 250 000 kronor och krävde dessutom företaget på oredovisad moms med 53 000 kronor. Men länsrätten underkänner skatteverkets krav och friar företagaren helt.
- Det har varit väldigt jobbigt, men nu är jag jätteglad, säger kvinnan.

Skatteverket granskade företagets räkenskaper för tre år sedan och ansåg att den så kallade bruttovinsten var orimligt låg. Den var bara drygt en miljon kronor, 49 procent av redovisad försäljning. Kvinnan driver en restaurang och enligt branschstatistiken är bruttovinsten i genomsnitt 66,6 procent.
Skatteverket hittade inga fel i redovisningen men drog ändå slutsatsen att pengar stoppats undan. Kvinnan som är delägare i företaget skönstaxerades och bruttovinsten skrevs upp till 60 procent. 
- I länsrätten sa de att de är ute efter brottsligheten i branschen, så då räknade de väl in mig också, säger hon.
– Då är man inte värd mycket.
Nu har hon fått rätt och får också ersättning för sina egna kostnader för att driva frågan. Skatteverket kan överklaga domen, men beslutet i länsrätten är väldigt tydligt, tycker företagaren. 
- Nu har jag fått tillbaka lusten att arbeta.