Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket uppmanar till momsregistrering

I veckan kom uppmaningen från Skatteverket. Alla ideella föreningar med second hand-försäljning ska lämna in momsregistrering.

Gefle Dagblad har tidigare skrivit om momsbeskattningen. Ideell second hand har startat en namninsamling där de protesterar mot de nya momsreglerna.

På tisdagsmorgonen kom informationen till de ideella föreningarna: Skatteverket uppmanar till momsregistrering.

– Ja, vi fick det till frukost kan man säga. Vi är jätteförvånade, sa Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef för Myrorna.

Hon berättade att de har täta kontakter med Skatteutskottet om utvecklingen kring momsregistreringen.

På torsdagen hölls ett möte på finansdepartementet, där representanter från Röda Korset, Myrorna och Stadsmissionen deltog.

Caroline Andermatt, vd för Myrorna, Marika Markovitz, ordförande för Stadsmissionen och Magnus Lundén, enhetschef för Röda Korset lämnade över namninsamlingen med över 40 000 namnunderskrifter till statssekreterare Charlotte Svensson på Finansdepartementet.

Beskedet som statssekreteraren gav å regeringens vägnar var att de inte ändrar på momsreglerna för tillfället.

Det Myrorna gör i dag är att de tittar på konsekvenser, men i dagsläget gör de inga neddragningar.

De pengar som i dag går till välgörenhet skulle frysa inne med den nya momsbeskattningen.

Några av de mindre föreningarna har redan fått ta till åtgärder.

– Emmaus Gävle biståndsgrupp har ju till exempel fått varsla och säga upp flera personer, säger Lotta Kökeritz.

– Vi har känt en stor tilltro att det skulle lösas på lång sikt. I dag är vi mer oroade, efter Skatteverkets senaste information, sa Lotta Kökeritz.

Skatteverket går ut med den här påminnelsen för att det är viktigt att de som är berörda inte missar momsregistreringen.

Högsta domstolen, HD, har sagt vad som gäller i en dom och Skatteverket arbetar efter det när de nu påminner om momsregistreringen.

– Vi kommer att göra en kontroll att alla som ska momsregistrera sig gör det under 2015, sa Henrik Lund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

LÄS MER:

Emmaus först ut i vad som kan bli många nedläggningar

Nu säger de ifrån om ny moms

Ledare: Hindra inte en god affär i Gävle