Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidbomben: OS-mästaren gör comeback i tävlingsspåren – vill testa var han står formmässigt

Skidåkaren Lars Nelson, Åsarna IK, gör comeback. OS-mästaren från 2014 slutade efter förra säsongen, men nu tränar han igen med sikte mot åtminstone ett par tävlingar den här vintern.

Nyheten är smått sensationell. En som säkert skulle ta emot 30-åringen med öppna armar vore förbundskapten Rikard Grip. Inte minst då herrlandslaget har gått ordentlig kräftgång under den här vintern. Men Lars Nelson själv tonar ner förväntningarna.

– Jag siktar inte mot landslaget eller att nå tillbaks till toppnivå. Det handlar inte om det. Däremot känns det bra när jag tränar och tävlingssuget finns där. Jag vill helt enkelt mäta mina krafter i spåret ännu några gånger innan min grundkapacitet börjar avta, säger han.

Meningen var att Lars Nelson skulle smyga i gång med att starta i Intersport Cup i Hudiksvall på lördag. Han siktade in sig på tio kilometer klassiskt, men en förkylning stoppar honom från just det loppet.

– Jag är sällan sjuk och det var tio månader sedan sist, men nu har jag kraxat i en vecka, men börjar återhämta mig. Det får bli att leta alternativa lopp igen när jag kommit i gång med träningen igen. Och blir det ingenting annat så har jag ju hela tiden sagt att jag kör Fjälltopploppet i april.

Men då är det skate och det är trots allt i klassiskt som Lars Nelson gjort sina allra bästa lopp.

Mest minns vi förstås stafettdramat i Sotji när Nelson som startman tappade skidan men inte fattningen. Han lyckades komma tillbaka och vann sträckan, vilket grundlade segern, OS-guldet och för alltid skrev in honom som en tvättäkta svensk stafetthjälte.

Men också femteplatsen i Holmenkollens klassiska femmil samma år, när Daniel Richardsson vann, var en fantastisk prestation.

Han borde också ha fått köra startsträckan vid hemma-VM i Falun ifjol, men ställdes då åt sidan.

Efter fjolårssäsongen valde han att lägga av. Skolan var viktigare. Men när snön började falla hemma i Bruksvallarna i november letade Lars Nelson fram skidorna och på den vägen är det.

– Jag tränar 4-6 dagar i veckan, men aldrig två gånger om dagen. Det är skillnaden, plus att intervallpassen inte kom i gång förrän jag började träna på snö, berättar han vidare om sin nuvarande status.

– Men jag har ingen aning om var jag står formmässigt mot någon annan. Ändå kittlar det lite grann att få testa, för jag känner inom mig själv att kroppen svarar bra på träningen.

Saknar Du atmosfären som finns i den yppersta eliten?

– Ja det gör jag ibland och faktiskt känslan att få bli helt omhändertagen som i landslaget, men jag säger det igen: Det handlar absolut inte om någon nysatsning eller försök att göra en riktig comeback. Jag gör det här mer på kul, betonar Lars Nelson.

Någon femmil vill han inte heller tänka på. Nej Nelson nöjer sig med tio eller femton kilometer. Nu när det inte blev någon start för honom i Hudiksvall får han titta i tävlingskalendern efter alternativa lopp i slutet av februari och i mars i stället.

Läs också:

Skidhjälten: – Det var tre sekunder av tomhet

Nelson satsar på programmering istället för skidor (2015-04-24)

Lars Nelson lägger av (2015-04-24)