Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skiftbyte för Per-Olov Eriksson

SANDVIKEN
Efter 19 år i Sandviks styrelse tackar nu Per-Olov Eriksson för sig.

- Hjärtat säger nej, men huvudet säger ja, förklarar P-O Eriksson sitt avhopp. Jag har ju fyllt 65 år och det behövs också lite förnyelser i styrelsen. Det finns ett visst tryck för det.
Per-Olov Eriksson kom till Sandvik 1965 och han valdes in i styrelsen 1984 i samband med att han blev koncernchef.
- Men nu kommer jag inte helt att släppa Sandvik, skrattar Eriksson. Jag kommer fortfarande att finnas kvar i en liten roll. Det är nämligen så att det varje år delas Wilhelm Haglund- stipendiet ut till en förtjänt person inom företaget. Även den juryn har förnyats och då har man valt att plocka med mig.

Lämnar Handelsbanken
P-O Eriksson är en av Sveriges verkliga styrelseproffs. Han finns med i åtta börsnoterade företag, men även här kommer han att trappa ner på verksamheten. Förutom Sandvik kommer han också att lämna Handelsbanken.
- Det ser också ut som om jag skulle lämna styrelsen i ett tredje företag, berättar P-O Eriksson. Men det finns bolag som vill ha lite hjälp och det kan jag ställa upp på.
Annars menar P-O Eriksson att han brukar byta livsstil ungefär vart tionde år.
- Jag var chef på Seco Tools i åtta år, på Sandvik i tio år och så en rad olika styrelseuppdrag i nio år.

Inga fritidsproblem
Några problem med fritiden behöver den gamle Sandvik-chefen inte ha. Han är fortfarande aktiv inom orienteringen och åker dessutom mycket gärna skidor. När Gefle Dagblad får tag i P-O via mobiltelefonen småjoggande han mellan Högbo bruk och Svartviksstugan där han skulle träffa ett gäng kompisar.
- Sedan får vi inte glömma bort att jag också gillar bridge, skrattar P-O. Men det gick lite dåligt i senaste tävlingen för mig och medspelaren. Vi blev nämligen sist.

Fler byts ut
I sin ungdom var P-O Eriksson en mycket framträdande friidrottare med 400 meter häck som sin specialgren.
- Mitt personliga rekord blev 54.8 och det var på den tiden när P-O Trollsås hade det svenska rekordet på 51.0, avslutar P-O.
Förutom P-O Eriksson kommer också Mauritz Sahlin att lämna Sandviks styrelse.
Sigrun Hjelmquist, den första kvinnan i Sandviks styrelse och Egil Myklebust är föreslagna till nya ledamöter.JÖRGEN LARSSON