Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad på avfall och avfall

Att blanda förorenad jord med flygaska är en omdiskuterad metod. Men Gävle Hamn har inte fått någon kritik för sitt projekt.

I somras sa Miljööverdomstolen nej till Ragn-Sells Avfallsbehandlings planer på att fylla oljebergrummen på Norrlandet med farligt avfall.

Nu planerar hamnen att bygga kajer och pirar av förorenade muddermassor, som ska stabiliseras med en metod som liknar den som Ragn-Sells ville använda.

I det fältförsök som nu inletts vid Granudden blandas muddermassorna med cement, masugnsslagg och flygaska från rökgasreningen vid fjärrvärmeanläggningen i Uppsala. I blandningen sker reaktioner som gör att det bildas ett fast material som låser fast föroreningarna.

Ragn-Sells ville göra samma sak fast tvärtom. De ville blanda flygaska från Uppsala Energi och från stålindustrin med metallförorenad jord så att det bildades ett hårt material där föroreningarna låg låsta.

Men Linda Astner, miljöansvarig i Gävle hamn, tycker inte att metoderna liknar varandra.

– I det här fallet handlar det om flygaska från biobränsleeldning, inte från avfallseldning. Den innehåller inte alls så mycekt föroreningar av olika slag, säger hon.

– Vi har labbat i ett och ett halvt år för att få fram en bra blandning och myndigheterna har hela tiden varit informerade.

Claes-Göran Nilsson, miljö- inspektör på Bygg & Miljö, tycker att det finns likheter mellan metoderna. Ändå har Gävle kommun, som överklagade bergrumsprojektet ända till Miljööverdomstolen, inga invändningar mot försöken i hamnen.

– När det gäller bergrummen fanns det mycket större osäkerheter. Där ville Ragn-Sells ha tillstånd att lagra i stort sett vilket avfall som helst och dessutom fanns problemet med oljan som finns kvar i bergrummen. I det här fallet vet vi ganska väl vilka föroreningar det gäller och det finns möjlighet att mäta vad som läcker ut, säger han.

– Dessutom kör vi inte hit något avfall. Föroreningarna finns redan i sedimenten. Vi gör något lite bättre, med de föroreningar som redan finns här, säger han.

Fotnot: Miljödomstolen godkände 2008 hamnens planer på att bygga kajer, pir och upplagsytor av stabiliserade muddermassor.