Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilsmässobarn hamnar i kläm

Varje år är cirka 50 000 barn i Sverige med om en föräldraseparation. Nu vill regeringen underlätta för föräldrar som lever isär så att barnen inte hamnar i kläm.
– Ekonomin är ofta en källa till konflikt, säger Bernt Westerlund på socialtjänsten i Gävle.

Annons

”Fortsatt föräldrar – om ansvar, ekonomi och samarbete för barnens skull” är namnet på utredningen som just nu är ute på remiss, bland annat hos Gävle kommun.

Målet med utredning har varit att tydliggöra att föräldrarna har ett gemensamt ansvar för barnets omsorg och försörjning, även när de inte lever tillsammans.

Dessutom har utredaren försökt ringa in vilka bitar inom de familjeekonomiska regelverken som ofta leder till konflikt mellan föräldrarna. Dit hör bland annat utbetalning av barnbidrag och bostadsbidrag samt avgifter för förskola och fritidshem.

I dag bor allt fler barn växelvis hos båda föräldrarna. Men familjeekonomiska regelverk tar inte alltid hänsyn till det, vilket regeringen vill rätta till (se faktaruta).

– Det blir en förenkling av reglerna. Min enda farhåga är att det kan slå fel för de par där den ena har en svag ekonomi och den andra har goda inkomster, säger Bernt Westerlund, chef på familjerätten i Gävle som läst utredningen.

Forskning har visat att osämja och dålig kommunikation mellan föräldrarna kraftigt ökar risken för att barnet ska få en ogynnsam social och känslomässig utveckling.

För att hjälpa barnen kommer socialtjänsten i Gävle att starta en ny form av samtalsgrupper för separerade föräldrar efter årsskiftet.

– Vi kommer att erbjuda någonting som vi kallar för Biff, barnen i föräldrarnas fokus. Socialnämnden har öronmärkt pengar som ska gå till förebyggande arbete och de här grupperna kommer att rikta sig till föräldrar som hamnat i konflikt kring barnen, säger Bernt Westerlund.

Framför allt kommer de vuxna att få lära sig hur deras ständiga bråk påverkar barnen.

Annons