Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skivbossen Viktor hoppas på galapriser

I helgen gör det Gävlebaserade skivbolaget Lamour records sitt mest uppmärksammade skivsläpp när de ger ut punkikonen Mattias Alkbergs samarbete med Umeåbandet Råd Kjetil Senza Testa. Bakom bolaget står mångsysslaren Viktor Zeidner som offrat en bekvämare livsstil för att få göra det han drömt om.
– Det är aktivt val att leva så snålt som möjligt för att kunna göra skivutgivning, säger Viktor.

Lamour records började först som en klubb 2008 för att lyfta fram olika artister och discjockeys som pysslade med elektronisk musik. 2012 gav man ut sin första skiva och i dag består Lamour av två delar: en arrangörsförening som står bakom en del klubbar och bland annat Push-festivalen, samt en enskild firma som ger ut skivor. Där ger man ut ganska smal men blandad musik, allt från elektroakustisk konstmusik till ambient och dansmusik.

– Tanken med skivbolaget är inte att ha en fast musikalisk inriktning, den röda tråden blir i stället den musik jag gillar personligen och de vänner som finns omkring mig. Musikbranschen förändras ju hela tiden och jag vill inte binda upp mig vid en genre. Jag lyssnar på väldigt mycket musik så mina referensramar ändras hela tiden. Lamour ger ut musik av folk som älskar och brinner för det de gör, säger Viktor Zeidner som är mannen bakom skivbolaget.

Den 7 februari är det så dags för Lamour records att ge ut sitt kanske mest profilerade skivsläpp i och med Mattias Alkbergs samarbete med Umeåbandet Råd Kjetil Senza Testa "Levande död i Norra Norrland". Albumet består av musik som härstammar ur pjäsen "Utbrott" som bandet skapade musiken till. Texterna till låtarna har sedan skrivits av Alkberg.

– Det här skivsläppet blir det medialt mest intressanta, i Sverige i alla fall. Det blir svårt att marknadsföra det utomlands. Skivan synliggör skivbolaget och det gör att våra tidigare och kommande skivsläpp får en skjuts av det och får mer uppmärksamhet, säger Viktor.

Kanske kan skivsläppet också göra att Viktor börjar tjäna lite pengar på skivbolaget. Som det ser ut nu är det projektledaruppdrag och arrangemangsuppdrag som han går runt på ekonomiskt, bland annat står han för musiken på Brynäs hemmamatcher.

– Det är aktivt val att leva så snålt som möjligt för att kunna göra skivutgivning. Förhoppningen är att kunna få tillbaka de pengarna senare. Men det är ju ett livsval, det gäller ju att det funkar att leva så och det beror ju på hur ens livssituation ser ut, säger Viktor.

Men att leva knapert är ok så länge ens drömmar slår in.

– När jag var liten hade jag en massa drömmar om vad jag ville göra. Jag drömde bland annat om att spela musik på Brynäs matcher, och nu gör jag det! En efter en har jag förverkligat dem, så då har jag satt upp nya drömmar. Nästa dröm är att Lamour records vinner ett pris på Grammis- eller Manifestgalan och att jag får spela mer live som musiker, säger Viktor.

LÄS MER:

Gävlebolag ger ut Mattias Alkberg-skiva

Johanni Sandén 026-159600 johanni.sanden@gd.se