Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skivrecension: Framstående svensk jazzduo med Gävlekonnotationer hyllar Carla Bley

"Nu kommer ett par av landets främsta jazzmusiker med en fint förpackad födelsedagspresent" skriver Camilla Dal om ny hyllningsskiva till jazzkompositören Carla Bley. Skivan är utgiven av Lina Nyberg, tidigare verksam på Vasaskolan i Gävle, precis som saxofonisten på skivan: Fredrik Ljungkvist.

Fredrik Ljungkvist, saxofoner och klarinett, Mattias Risberg, piano, mellotron, arp pro soloist och moog taurus

”And Now The Queen – en hyllning till Carla Bley"

(Lilalo Records)

Betyg: 4 av 5...

JAZZ Första skiva ut på jazzångerskan Lina Nybergs nystartade bolag är en hyllning till Carla Bley, inflytelserik amerikansk jazzkompositör, klaviaturspelare och bandledare som i år fyllt 80. Hon slog i genom 1971 med jazzoperan ”Escalator Over the Hill” men hade redan då skrivit många av låtarna i sin digra katalog. Hennes musik har tolkats av många, från Don Ellis till John Scofield och Jonas Kullhammar. Nu kommer ett par av landets främsta jazzmusiker med en fint förpackad födelsedagspresent.

Pianisten Mattias Risberg och saxofonisten/klarinettisten Fredrik Ljungkvist har valt ut elva låtar som de tolkar med stort gehör för såväl det lekfullt friska som det musikaliskt intrikata. Titellåtens avskalade ljudbild får varje variation av temat att sticka ut och här finns en lyrisk lätthet som landar skönt i tyngre accenter. Det stillsamt fritonala varvas med spräckliga utflykter som ”Donkey” och ”Ictus”. Helheten präglas av ett fint sväng där stämmorna känsligt men med stor säkerhet vaggar och skuttar fram, bollande blå toner med varandra.

Albumet Spotify.