Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoglund-Björklund, Maja

Annons
(1883-1939), som föddes i Strömsbro och började arbeta i Gefle Manufaktur AB vid tolv års ålder, var tidigt engagerad i fackföreningsrörelsen i Gävle. S. var ledamot av styrelsen för Svenska Textilarbetareförbundets avdelning 44 i Strömsbro, tillhörde under storstrejken 1909 strejkutskottet i Gävle och delade ut matvaror som skänkts av konsumtionsföreningen och handlare i Strömsbro liksom av fiskarfamiljerna i Bönan och Utvalnäs.
Efter strejken fick S. inte komma tillbaka till fabriken. Hon studerade då vid Brunnsviks folkhögskola och gifte sig senare med Gottfrid Björklund, politiker och fackföreningsman som blev borgarråd i Stockholm.
S. testamenterade medel till en fond för sjuka och gamla i Strömsbro och Gottfrid Björklund donerade till minne av sin hustru sammanlagt 70.000 kronor till en fond för textilarbeterskorna i Strömsbro. Dessutom skapades fonden "Maja Björklunds sparmedel" till stipendier för utbildning åt fattiga barn födda utom äktenskapet. Söderberg, S: Förstaden vid Testeboån; Lundmark, A: Kvinnoliv i Strömsbro.
Annons