Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogs-Jan gör en omstart

ÖSTERFÄRNEBO
Skogs-Jan Eriksson tar sats för att etablera sig i skogsmaskinsbranschen igen.
Via kontakter med Anders Wall, f.d. ordförande i Volvo, har Skogs-Jan köpt Terri skogsmaskiner i Morgongåva utanför Heby.

Annons
- Ja, nu är jag med i branschen igen, skrattar Skogs-Jan när han tar emot i de tomma lokalerna i Österfärnebo där hans företag fanns tidigare.
När han sålde företaget till amerikanska Caterpiller för sex år sedan var det väl ingen som trodde att den 52-årige österfärnebobon skulle komma tillbaka.
- Samtidigt som jag sålde skrev jag under ett sex årigt konkurrensavtal, berättar Jan Eriksson. Jag arbetade åt företaget som konsult, men det är på tekniksidan jag vill vara. Caterpiller var för stort och det var för omständligt att gå in och göra förändringar.
Terri är en liten skogsmaskin.
- I början tyckte jag det var rena leksaken, skrattar han. Den lastar tre ton, att jämföra med de stora maskiner som vi tillverkade tidigare som körde ut 14 ton och som i dag finns hos de stora branschjättarna i Europa.
Men Skogs-Jan ser goda framtidsutsikter för den banddrivna skogsmaskinen.
- Den har en unik bandteknik, men den har inte blivit utvecklad på 20 år, menar Skogs-Jan. På ett mycket enkelt sätt går det att utveckla maskinen så att den bättre passar dagens skogsbehov.

"En helt annan marknad"
Men Skogs-Jan tänker inte ta upp konkurrensen med de stora skogsmaskinerna. I dag säljs cirka tolv Terri-maskiner årligen och företaget har bara sex anställda.
- Med den här maskinen siktar vi in oss på en helt annan marknad, förklarar han. Det här är en maskin för enskilda skogsägare och entreprenörer som siktar in sig på dikesrensning och att hålla rent under kraftgatorna. Maskinen går även att använda vid stormfällningar eftersom den tar sig fram så pass lätt i terrängen.
- Det är helt enkelt en nischmaskin.
Redan för 18 månader sedan tog Anders Wall de första kontakterna. Då gick Skogs-Jan omkring och kände sig rastlös.
Samarbetet började med Alcab THT, som ägdes av Aimo Larvik.

Finslipning i Österfärnebo

- Eftersom jag blivit 67 år tänkte jag minska ner min verksamhet i bolaget, säger Aimo. I höstas fick jag en stroke och blev rörelsehandikappad och i det läget var det lika bra att släppa över verksamheten till Jan Eriksson när hans avtal med Caterpiller går ut.
Förutom Terri säljs även terränggående fyrhjulingar och snöskotrar. Företaget i Morgongåva, där lager och reservdelar finns.
Fast lokalerna är för små för att maskinerna ska kunna byggas där.
- Terri-maskinen byggs på en verkstad i Tärnsjö och på sikt räknar jag också med att det ska bli en viss verksamhet i de gamla lokalerna i Österfärnebo, säger Skogs-Jan. Jag har köpt dem av Sandvikens kommun. När det blir volym på verksamheten så ska den sista finslipningen av maskinerna göras där.
I dag står lokalerna i Österfärnebo helt tomma.
Terri-maskinen byggdes först i finska Valmet- fabriken.
- Jag fick överta agenturen innan jag köpte loss verksamheten för nio år sedan, , säger Aimo Larvik. Jag har också varit generalagent för Lynx och Ockelbos snöskotrar och hade ett tag halva Sveriges skotermarknad.
Skogs-Jan målsättning de närmaste åren är att försöka fördubbla försäljningen från tolv till 24 skogsmaskiner.
- Det finns lämplig terräng runt Österfärnebo där det går att testa den framtida utvecklingen av Terrin, menar Skogs-Jan. Vi ska ha klart för oss att det är ett inarbetat namn.
Klart är att Skogs-Jan Eriksson är med på banan igen.

JÖRGEN LARSSON