Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsarbetare tröttnar på ensamheten

Ensam i en skogsmaskin i kolmörker, dag efter dag. Så ser verkligheten ut för många skogsarbetare. Något som gör att nyutbildade skogsmaskinförare ofta lämnar yrket efter en kort tid.

 – Vi märker att det är svårt att hitta personal som vill jobba ensamma i skogen. Under sommaren går det nog lite lättare, men att på vintern sitta ensam sex timmar i strålkastarnas sken i kolmörker dag efter dag är det inte många som är förberedda på, säger Per Bengtsson, informationschef på Mellanskog vilka bedriver skogsskötsel i bland annat Gästrikland.

Och en ny studie visar att ensamheten i skogen är det viktigaste skälet till att unga skogsmaskinförare slutar sina jobb.

– Många slutade efter bara ett år som
förare, trots att det kanske tar två år att bli riktigt bra, säger jägmästare Emelie Bergquist till tidningen ATL.

I sitt examensarbete har hon gjort en enkät bland tidigare skogsmaskinförare och undersökt varför de lämnat sina jobb. Bland de äldre förarna var den vanligaste orsaken till att de slutat dålig arbetsledning och brist på uppmuntran. Hon anser att det är viktigt att förbättra arbetssituationen för unga förare och det finns enkla åtgärder.

- Man kan sitta ned en halvtimme vid skiftbyten, fika och prata lite om arbetet. Inte bara säga hej och börja jobba. Det är viktigt att se den sociala biten också. En ung förare ville ha en lampa utanför arbetsboden som tändes innan han kom dit på mörka vintermornar. Men det tyckte hans arbetsledare var trams.