Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbrand i Gysinge

Den skogsbrand som utbröt vid lunchtid i ett avverkat skogsområde vid Gysinge beräknas hålla på hela eftermiddagen. Värme och byig vind från olika håll gör det svårt för brandmännen att bekämpa den

Annons

När larmet kom vid lunchtid hade brandmännen ett område stort som en fotbollsplan ungefär att bekämpa. Vid tretiden hade det spridit till att vara runt 16 hektar, alltså ungefär 400 x 400 meter stort.

- Det stora problemet är att det blåser byigt, från olika väderstreck, så de måste bekämpa branden från alla sidor, berättar Räddningstjänsten inre befäl i Gävle.

Räddningstjänsten skickade personal från Hedesunda, Österfärnebo, Rörberg och Sandviken att bekämpa branden till att  börja med. Branden är på mark som ägs av Korsnäs som har en egen brandkår och även därifrån är nu förstärkningar på plats, med tankbil och personal. Framåt sen eftermiddag väntas dessutom förstärkning från Gysingens frivilliga brandkår. Att få branden släckt kommer dock att ta några timmar.

- Men framåt kvällen när det mojnar kommer det att gå, inte minst om det kommer regn framåt kvällen.

Vid fyratiden hade räddningstjänsten lyckats få brandslang runt hela branden och trodde då att de fått kontroll över branden.

Branden startades av gnistbildning från skogsmaskiner.