Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsgläntan får slå igen

SANDVIKEN Demensboendet Skogsgläntan ska stängas nästa år. I stället får sex av kommunens särskilda boenden nya demensavdelningar med sex platser på varje. Den idén presenterades av s och v i går.

Annons
Som Gefle Dagblad berättat tidigare måste äldreomsorgen i Sandviken spara pengar nästa år. Ett sätt att göra det är att stänga avdelningar på kommunens äldreboenden.
Eftersom antalet dementa ökar kommer man enligt ett förslag från socialdemokraterna och vänsterpartiet att ersätta befintliga platser med demensplatser. Skogsgläntans 32 platser stängs och personalen flyttas ut till de befintliga äldreboendena runt om i kommunen. Samtidigt ökas alltså antalet platser till 36 stycken.
Förändringen ska enligt förslaget vara klar den 1 juli nästa år. Äldreomsorgsnämnden har för säkerhets skull fått 1,3 miljoner kronor extra av kommunstyrelsen så att de kan göra färdigt förändringen utan att de dementa kommer i kläm.

- På många ställen kommer det här att kräva kompletteringar med larm och liknande. Totalt ger det inte mycket i besparingar för nästa år, konstaterar kommunalrådet Stefan Hedin.
Däremot anser han att förändringen är nödvändig eftersom behovet av demensplatser fortsätter att öka. Allt fler bor hemma allt längre, och när de väl behöver en plats på ett äldreboende har de ofta drabbats av demens.
Eftersom socialdemokraterna och vänstern tillsammans har majoritet i komunfullmäktige är förslaget nästan att betrakta som ett färdigt beslut. Men oppositionen rasar, se artikel nedan.

MAGNUS LUNDQUIST