Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsmuseet Silvanum läggs ner

OCKELBODet blir inget skogsmuseum i Ockelbo.

Annons
Stiftelsen Silvanum, som flyttade från Gävle till Ockelbo förra året, kommer att avvecklas.
Därmed spricker också de storslagna planerna på ett miljonbygge i Ockelbo.
Det är beskedet att landstinget inte längre kommer att bidra med pengar till Stiftelsen Silvanum som ligger bakom att stiftelsestyrelsen på sitt ordinarie sammanträde på torsdagen beslutade avveckla verksamheten.

Ansträngd ekonomi
- Med det uteblivna årliga driftsbidraget från landstinget samt en redan hårt ansträngd ekonomi ser styrelsen ingen möjlighet till fortsatt verksamhet inom ramen för Stiftelsen Silvanum. Styrelsen kommer att ta sitt fulla ansvar när det gäller att på bästa möjliga sätt hantera den lojala personalen, skriver stiftelsens ordförande Sainy Wesslund i ett pressmeddelande.
Beslutet att avveckla Stiftelsen Silvanum sätter punkt för en drygt 40 år gammal museihistoria i Gävle. Det första spadtaget på Skogsmuseet Silvanum togs i augusti 1958 och juni 1961 var det dags för invigning.
Bakom satsningen stod skogsvårdsstyrelsen, Gävle stad och landstinget och syftet var att visa upp skogsnäringens betydelse.
I 41 år besöktes sedan Skogsmuseet Silvanum av tusentals gävlebor som tittade på de permanenta utställningarna, lyssnade på fågelsången i de fyra holkarna, studerade tillfälliga utställningar eller handlade på de populära slöjdmässorna.
Men 1997 blev problemen för Stiftelsen Silvanum akuta. Skogsvårdsstyrelsen lämnade kontorslokalerna i anslutning till museet och drog sig året därpå ur stiftelsen. Gävle kommun halverade bidraget och drog sig sedan ur helt. År 2001 sålde Stiftelsen Silvanum museibyggnaden i Gävle till Brynäs Bygg i förhoppningen att kunna övervintra på de pengarna.
Framtiden för Silvanum var oviss.
Räddningsplankan blev flytten till Ockelbo. För ett år sedan packades utställningarna i huset på Kungsbäcksvägen in i packlådor. Stiftelsen Silvanum flyttade med sex anställda in i en av flyglarna vid Wij herrgård i Ockelbo i anslutning till trädgårdsprojektet Wij trädgårdar.
Museichefen David Torung, som anställdes så sent som 2001, bjöd in till presskonferens och berättade att Stora Enso skänkt mark till en ny museibyggnad. Skisser på det nya museet som skulle byggas visades upp.
Framtiden såg ljusare ut igen. Men några pengar fanns inte.
När också landstinget, den sista av stiftarna, meddelade att man tänker dra sig ur gick det inte längre.Ingegerd
Sörgard
026-15 96 27 ingegerd.sorgard_gd.se