Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola eller kultur?

Skolan ställdes mot kulturen när kommunfullmäktige i går beslutade om nästa års budgetramar.

Alliansoppositionen fick inget gehör för sitt förslag att stänga Gävle Konstcentrum och minska den ”centrala administrationen” för att rädda skolan undan 23 miljoner kronor i besparingar.

Vad är viktigast? Skolan eller Konstcentrum?

Frågan ställdes på sin spets under den över tre timmar långa debatten i Gävle Stadshus fullmäktigesal i går. Politikerna skulle besluta om hur kommunens totala intäkter på cirka 4,4 miljarder kronor ska fördelas 2013.

Som GD tidigare berättat tvingas alla förvaltningar dra åt svångremmen när skatteintäkterna minskar. Totalt handlar det om 60 miljoner kronor som ska sparas 2013.

De tre rödgröna majoritetspartierna har i sitt vinnande budgetförslag lagt lägre sparkrav på Utbildning & Arbete och socialtjänsten än på övriga förvaltningar. Pengarna ska gå till att minska arbetslösheten och människors behov av försörjningsstöd. Dessutom får fritidshemmen utökade budgetanslag med 15 miljoner kronor per år 2013-2016.

På så sätt visar de rödgröna att de menar allvar med parollen ”Skolan först”, menade kommunalrådet Carina Blank, S.

– Jobb och utbildning är allra viktigast. Även familjen och fritiden påverkar barnens möjlighet att göra bra resultat i skolan, sa hon.

Men alliansoppositionen ifrågasatte hur ”Skolan först” rimmar med nästa års sparkrav på 23 miljoner kronor på förskolan och grundskolan.

– Själva säger vi nej till besparingarna. Förskolan och grundskolan ska inte behöva varsla personal, sa oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP.

I stället ville alliansen dra ner på bland annat Gävle Konstcentrum och minska den ”centrala administrationen”.

– Skoladministration och mellanled med chefer och tjänstemän, förtydligade oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M.

Men majoritetspartierna framhöll Konstcentrums samarbete med förskolor och skolor.

– Att lägga ut den pedagogiska verksamheten på privata gallerier är bara ren fantasi, sa Kiki Larsson, MP.

Inte heller är de rödgröna pigga på att minska administrationen.

– Det är inte realistiskt när vi behöver jobba med jämställda löner, värdegrundsfrågor och miljöfrågor, sa kommunalrådet Marita Engström, V.

Vänsterpartiet vände sig även mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag att ta tio miljoner kronor i vinstutdelning från Gavlegårdarna.

Sverigedemokraterna vill bland annat lägga ner symfoniorkestern och sluta ta emot ensamkommande flyktingbarn för att ha råd med trädgårdar vid äldreboenden och höjda föreningsbidrag, men fick sitt förslag nedröstat.