Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola kan tvingas flytta

Gymnasieskolan John Bauer riskerar att behöva flytta från Sörby Urfjäll.

Men rektorn Göran Larsson är hoppfull.

– Jag tror att vi blir kvar. Något annat beslut skulle förvåna mig, säger han.

Enligt en utredning från Gävle kommun finns det två alternativa lösningar. Den ena är att skolan får lämna lokalerna och hitta någonting annat. Den andra är att skolan blir kvar på Sörby Urfjäll, men då krävs det stora insatser för en säkrare och trevligare miljö.

Fram till den fjärde september kan berörda parter lämna sina synpunkter.

– Vårt öde ligger i kommunens händer. Vi har framför våra åsikter, och hoppas på att få stanna, säger Göran Larsson.

Om skolan blir kvar på industriområdet bör det enligt utredningen byggas en ny gång- och cykelväg. Dessutom behövs det bland annat en ny cirkulationsplats. Kostnaden för de två åtgärderna beräknas till över sju miljoner kronor.

– Området är inte planerat för att ha skolverksamhet och saknar därför säkra skolvägar. Det är dessutom mycket tung trafik i och i nära anslutning till området. Det kommer därför krävas en hel del trafiksäkerhetshöjande åtgärder om skolan ska vara kvar, säger Åsa Larsson, bygglovschef på Gävle kommun.

– Jag tror egentligen inte att vår skola ligger sämre till än de inne i stan vad gäller trafiken, säger Göran Larsson.

Vad kan sätta stopp för skolans planer på att stanna?

– Om någon part, exempelvis länsstyrelsen eller andra myndigheter, är starkt kritisk till lokaliseringen eller om man inte hittar lösningar eller finansiering av de åtgärder som är nödvändiga, säger Åsa Larsson.

Fram till 2011 finns ett tillfälligt bygglov som möjliggör användandet av skollokalerna. John Bauer har ett avtal med Gästrikefastigheter som löper ut vid samma tidpunkt.

En eventuell flytt kan ske först när avtalet gått ut. Beslutet om skolans framtida lokalisering tas i kommunfullmäktige.

– Jag hoppas på ett beslut innan året är slut, säger Göran Larsson.