Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola på entreprenad inget för Gävle

GÄVLE
Moderaternas motionsförslag från 2001 att lägga ut kommunal skolverksamhet på entreprenad väckte en mycket livlig debatt i fullmäktige. En debatt med tydliga ideologiska skiljetecken om hur okej det är med andra aktörer i offentlig verksamhet.

Förslagsställaren Birgittha Bjerkén ansåg att man genom entreprenad öppnar möjligheten för skolpersonalen att ta över driften. De skulle då få en ökad stimulans i arbetet och sänka sjuktalen. Samtidigt som skolan fortsätter vara kommunal så blir det en möjlighet till nytänkande, menade hon.
Vänsterpartisten Seyitxan Anter tyckte att motionen var en förolämpning mot de som jobbar i kommunala skolor. Han hävdade att friskolor drar undan mattan för kommunala skolor. Gud bevare oss för entreprenörer som bara vill tjäna pengar, deklarerade han.

Politisk markering

Helene Åkerlind, s, konstaterade att friskolor är en helt annan fråga än skolor på entreprenad. Om man, som motionen förespråkar, skulle söka och få dispens från Skolverket för att få använda sig av entreprenad så skulle makten hamna helt hos kommunen. En fråga som utreds av den statliga skollagskommittén. Men så länge skollagen är som den är så får kommunen jobba för att utveckla de egna skolorna. Hon såg ingen vinning i att göra en politisk markering genom att anta motionen.
Tomas Fransson, mp, var rädd att entreprenad gör att bara de som erbjuder sig att driva skolorna för minst pengar vinner i upphandlingarna. Det är inget bra sätt. Däremot betonade han att han gillar friskolor, både privata och kommunala.
Hur som helst så blev det avslag på motionen efter den rätt långa och heta debatten.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se