Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola ute går an - än så länge

GÄVLE
Lektioner utomhus går väl an när det är fint väder - men nu börjar eleverna på Stora Sätraskolan tröttna.

- Strejken är dålig. Ge dem högre lön. Ska det vara så svårt, säger Jonas Holmgren, 9K.
Kvart över nio i går morse samlades alla elever klassvis utanför skolan.
In fick de inte komma eftersom vaktmästarna strejkar.
- Vi ska till Gavlestadion och springa på förmiddagen. Det är okej, men blir det spöregn åker jag hem, berättade Anders Wiik, 9H.
Skulle det vara så att eleverna inte tycker att de fått lagstadgad undervisning under strejken kan de begära att få gå på sommarlovet. Men killarna som Gefle Dagblad pratade med tänker definitivt inte gå extra i skolan trots att de går i avgångsklass.
- Ingen tafsar på vårt sommarlov, var det bestämda beskedet.

Ingen lunch
Inte nog med att eleverna inte kom in i skolan, de får heller ingen skollunch utan måste ta med sig eller handla något. I fredags blev de också ombedda att tömma sina skåp och ta med sig böckerna. Emma Larsen och Caroline Westblom, 8B, såg nästan ut som sköldpaddor med sina välfyllda ryggsäckar.
- Det är tråkigt att vi drabbas. Vi borde få vara inne, tyckte tjejerna.
Men de fick inte medhåll från vaktmästaren, Anders Markström.
- Det var ett klokt beslut att stänga, det slår hårdare. Förra gången blev det bara konstgjord andning.
På alla dörrar stod det "strejk" på röda lappar. Intill fanns anvisningar om vart lektionerna hölls. No skulle samlas under No-salarnas fönster och moderna språk fanns på basketplanen. Däremot var slöjd och tekniksalarna öppna som vanligt.
I en undanskymd vrå hade Sebastian Westberg, Niklas Holmgren och Niklas Ek från 9 E bänkat sig med sina böcker. De skulle ha matteprov under dagen. Men inte ens prov gav dem rätt till en sal i skolan.
- Vi ska vara i kyrkan.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se