Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan får inga extrapengar i budgetförslag

Der ser ut att bli extrapengar till bland annat socialtjänsten och till gatuunderhåll nästa år. Däremot ligger sparkraven fast för skolan.
Det var några av beskeden från kommunledningen när förslaget till mål och ramar presenterades i går.

Tidigare i år gav kommunledningen förvaltningarna i uppdrag att komma med förslag på hur de skulle kunna spara fyra procent på sin budget inför nästa år.

Anledningen är de kraftigt minskande skatteintäkterna.

När kommunalråden i går presenterade sitt förslag till mål och ramar stod det klart att sparkraven ligger fast.

Men socialnämnden får ett speciellt undantag och några andra nämnder kan få öronmärkta extrapengar för vissa satsningar.

När det gäller socialnämnden så säger kommunledningen att besparingsförslagen att lägga ner familjeboendet, Hemstagården och Birka halvvägshus inte är acceptabla.

Om socialnämnden inte ser några andra sätt att spara dessa pengar så ska kommunledningen pröva möjligheten att skjuta till extra pengar till socialnämnden för att undvika nedläggning av dessa boenden.

– Det här handlar om människor som är i en situation som inte skulle kunna hanteras på ett annat sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S.

Även bygg- och miljönämnden kan få ett tillskott till kassan inför nästa år.

– Det handlar om ett resurstillskott för att vi ska kunna ligga väl framme med planarbetet när konjunkturen vänder, säger Per Johansson, S, kommunalråd.

Tekniska nämndens ram får ett tillskott på tio miljoner kronor för underhåll och skötsel av kommunens gator, torg och parker.

Dessutom överväger kommunledningen att skjuta till ytterligare pengar till stadsbusstrafiken, beslut om detta fattas i höst.

Men till skolan blir det inte några extrapengar. Barn- och ungdomsnämnden ska spara de fyra procent de har blivit ålagda nästa år.

Trots det så tycker Carina Blank att majoritetens förslag till mål och ramar innebär en satsning på skolan.

– Barn- och ungdomsnämnden har en budget på 1,4 miljarder kronor. Det är nästan 49 procent av kommunens budget och den verksamhet vi satsar överlägset mest resurser på, säger Carina Blank.

Hon ser besparingarna inom grundskolan som en naturlig följd av att elevkullarna har minskat.

– Resurserna ska vara där barnen är, säger Carina Blank.

Framtiden för kommunens ekonomi är oviss eftersom ingen vet hur mycket skatteintäkterna kommer att fortsätta att rasa.

Därför diskuterar kommunledningen möjligheten att sätta av en viss summa för oförutsedda utgifter. Beslut om detta fattas i höst.

Men trots de dystra tiderna så fortsätter kommunen att planera för framtida investeringar.

Muddringen av den nya farleden till Gävle hamn, bygget av Gavlegårdarnas höghus på Gävle Strand och bygget av ett nytt kraftvärmeverk är de stora investeringar som ligger närmast i tiden enligt kommunledningen.

I planeringen inför framtiden har man också avsatt 44 miljoner kronor för bygget av nya Strömvallen 2013 och 117 miljoner kronor för bygget av ett nytt stadsbibliotek 2015–2016.