Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan het debattfråga

Det var skolan som stod i fokus när kommunfullmäktige debatterade mål och ramar för 2010. Skolan ska sättas först sa majoriteten men fick kritik från oppositionen för att man inte skjutit till några extra pengar till skolan i sitt förslag till mål och ramar.

– Hela vårt förslag till mål och ramar är att sätta skolan först. Nästan 1, 8 miljarder årligen går till skolan. Skolan först ska genomsyra alla verksamheter, sa kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, i sitt inledningsanförande.

Men hon fick direkt mothugg av Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela.

–  Och vad fick skolan för pengar Carina Blank?, undrade hon.

Inger KällgrenSawela lyfte fram att allianspartierna avsatt 15 miljoner kronor extra till skolan i sitt förslag till mål och ramar. Pengar som skulle användas till att behålla lärare som annars skulle behöva sägas upp och till att förbättra skolhälsovården.

Men förslaget om extra pengar för att rädda kvar lärare fick inget medhåll från majoriteten.

– Jag tycker inte att lärarkollektivet som medborgare i Gävle ska undantas från besparingarna. Ingen borde tycka något annat än att personalen ska vara där eleverna är. Är det ansvarsfullt att säga att vi ska övervintra några ytterligare för 14 miljoner? Att lägga de pengarna för att upprätthålla extra tjänster när man inte vet om barnen ska vara där eller inte det är oansvarigt, sa Carina Blank och betonade bland annat att kommunen ännu inte vet hur många elever som kommer att välja friskolor 2010.

Oppositionen ville finansiera sina extrasatsningar på skolan bland annat genom att skjuta upp satsningen på Gasklockorna.

– Ni startar en ny nöjesverksamhet med en driftskostnad på 60 miljoner kronor samtidigt som vi måste skära i kärnverksamheten, sa Per-Åke Fredriksson, FP, oppositionsråd.

Majoriteten försvarade satsningen på Gasklockorna.

– Vi fullföljer en satsning som har pågått i tio år. Det är en satsning som vi kommer att tjäna pengar på, sa Carina Blank.

En stor del av debatten kom att handla om majoritetens beslut att avsätta omkring 100 miljoner kronor centralt hos kommunstyrelsen för att dela ut senare beroende på hur behoven bedöms se ut i höst.

– Ni prioriterar inte. Ni lägger pengarna centralt för att sedan kanske eventuellt dela ut dem, det skapar en otydlighet som ger en osäkerhet i förvaltningarna, sa Inger KällgrenSawela.

Den rödgröna majoriteten kontrade med att fråga sig om oppositionen har förmågan att se in i framtiden.

– Oppositionen vet tydligen redan hur allt kommer att gå. De vet hur många som kommer söka friskolor och hur många som kommer att behöva hjälp av socialtjänsten så de behöver inte sätta av några centrala medel, sa Socialdemokraternas Ingemar Waern.