Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan ska inte sortera elever efter föräldrarnas religion

 
Granskningen av Nya Kastets Skola
Visa alla artiklar

Med anledning av den granskning Gefle Dagblad har gjort av öppnandet av den nya friskolan Nya Kastets skola vill vi återigen säga vad vi tycker om religiösa friskolor och friskolesystemet. Ingen ska tvivla på vad Socialdemokraterna står i frågan. Skolan ska samla och inte sortera elever utefter föräldrarnas förutsättningar eller religion, skriver Elin Lundgren, Åsa Wiklund Lång och Ahmed Amin.

Socialdemokraterna tycker att det är en viktig princip att svensk skola ska vara fri från religiös påverkan och religiösa inslag. Huvudmannen för en skola ska aldrig ha ett strukturerat religiöst inflytande över eleverna. Sverige ska ha en jämlik skola baserad på kunskap, bildning och demokratiska värderingar. Föräldrar och elever ska vara trygga i att utbildningen ger kunskaper som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Religionsundervisning enligt läroplanen är däremot självklar och viktig för att skapa förståelse och kunskap om världens religioner. För att skapa aktiva samhällsmedborgare i ett demokratiskt samhälle är en utgångspunkt att elever med olika bakgrund möts, lär sig tillsammans och lär känna varandra.

Socialdemokraterna har lagt fram ett lagförslag som innebär att det införs lämplighetsprövning av ägare och ledning som vill starta och driva friskolor, oavsett om de är religiösa eller inte.

Vi ska inte ha ägare eller ledningar som är oseriösa i svensk skola. Regelverket kring de fristående skolorna behöver skärpas och vinstjakten stoppas. Det är dags att göra upp med den naiva syn på avregleringar och konkurrens inom skolan som främst Moderaterna stått för i decennier.

Att driva skola är inte som att driva vilken annan verksamhet som helst. Det innebär ett ansvar över barn och ungas framtid, över miljontals kronor i skattepengar och innefattar myndighetsutövning. En elev kan inte reklamera och få tillbaka en misslyckad utbildning.

Socialdemokraterna vill helt få bort de religiösa inslagen som inte är undervisning i religionsämnet enligt läroplanen. Tyvärr finns det inget stöd i riksdagen för att göra det ännu. Moderaterna vill inte göra något alls åt de religiösa friskolorna, och Sverigedemokraterna vill låta de skolor som finns vara kvar.

Vi hoppas få se en ändring där och ett viktigt vallöfte från Socialdemokraterna är att förbjuda religiösa friskolor helt. Vad gäller Gävle kommuns roll i etableringen av skolan Nya Kastets skola så har Utbildningsnämnden i sitt yttrande till Skolinspektionen sagt följande:

"En skola som har elever med annat modersmål än svenska som en uttalad målgrupp innebär en risk att öppenhetskravet inte beaktas och att möjligheterna till val av skola begränsas. Det finns även en risk att de pedagogiska strävanden som kommunen har kring likvärdiga skolor med hög kvalitet motverkas. Utbildning Gävle lyfter en problematik med en nyetablering av en skola med en segregerad inriktning."

För Socialdemokraterna var det självklart att rekommendera ett nej. Vi vill inte ha några religiösa friskolor. Alla barn har rätt att gå i en skola fri från religiös påverkan. Alla är sin egen och har rätt att bestämma över sin egen tro. Så enkelt är det.

Elin Lundgren,S

riksdagsledamot

Åsa Wiklund Lång, S

kommunalråd i opposition

Ahmed Amin, S

gruppledare i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel