Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolbarn fick lära sig om återvinning

SANDVIKENDen tomma ketchupflaskan kan bli en plaststol, och konservburken en leksaksbil.

I går fick förstaklassarna från Hedängsskolan lära sig vad återvinning är för någonting.
- Att man inte ska slänga saker i naturen, förklarar Lina Sjöberg, som åkt tillsammans med sin klass från Röda barnskolan klass 1 i Storvik till stadsparken för att ha miljödag.

Fiska efter skräp
Pelle Hallberg som är avfallspedagog på Gästrike återvinnare arbetar mycket med att lära barn om källsortering. Det är barnen som är nästa generation, så det är viktigt att de gör rätt. Och till viss del påverkar de även sina föräldrar, hoppas han.
I går fick barnen para ihop olika tomförpackningar som hängde på ett klädstreck med olika saker som stod på ett bord. Med en röd garntråd med klädnypor i ändarna kopplade de i tur och ordning ihop en tom pappkartong med en juicepaket, en tom glasburk med en burk rödbetor och en tom plastburk med en sopsäck.
- Precis, säger Pelle Hallberg berömmande varje gång något av barnen gjort rätt.
- Många av de sakerna som är kartonger, de kan bli nya kartonger. Och glasburken krossas och blir en ny glasburk. Fiffigt va?
Men för att kunna återvinnas måste sakerna hamna rätt. I naturfiskedammen får barnen fiska upp varsitt skräp och sedan lägga det i rätt fack. Batteri i batteriholken, messmörstuben i facket för metall. Och där ska locket sitta kvar, får de lära sig.
- De är duktiga. Det är ju inte så lätt alltid. Att förstå att en leksaksbil eller en tandborste inte ska till förpackningsinsamlingen är ju inte så självklart ens för vuxna, säger Pelle Hallberg.

Mulle blir ledsen
Det beror på att förpackningsinsamlingen bekostas av dem som säljer förpackningarna.
Och vill inte betala för andras skräp.
Så tandborsten ska i soporna, men absolut inte hamna i skogen.
För där bor skogsmulle, och han blir jätteledsen om det är skräpigt, förklarar Pelle Hallberg för barnen.
MAGNUS LUNDQUIST