Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolbrand - för femte gången

GYSINGE
I går brann det för femte gången på kort tid i Färnebo folkhögskolas lokaler i Gysinge.

Annons
Branden startade i ett förråd i källaren.
Österfärnebo deltidskår var snabbt på plats och kunde med hjälp av räddningstjänsten i Sandviken och Hedesunda begränsa och släcka elden. Ingen människa skadades.
Rummet där branden startade innehöll mest gamla möbler och en del bråte. Det blev helt utbränt och huset rök- och vattenskadades.
Intill det eldhärjade rummet ligger elevernas tvättstuga. Byggnaden används annars inte av folkhögskolan. Där finns vandrarhem och en veterinärmottagning.
Alla elever har sina rum i huvudbyggnaden där också all verksamhet äger rum.
- Det är oerhört alarmerande att det brinner igen, säger skolans rektor Paul Carlsson. Vi har uppgraderat all säkerhet som brandlarm, släckare och utrymningsplaner.
Efter de senaste bränderna har skolan också fått nytt låssystem i alla lokaler. Trots detta har någon eller några kunnat ta sig in byggnaden.
Vid fyra tillfällen sedan januari har det brunnit. Tre gånger i madrasser och vid senaste tillfället i en pall.
- Det har gått så långt att vi kollar lokalerna ofta, säger Paul Carlsson. Efter det här måste vi skärpa bevakningen ännu mer.
Han berättar att vaktmästaren gick runt i lokalerna vid åttatiden på morgonen och då var allt normalt. Skolan har just nu 22 elever, men alla var inte på plats. Liina Nilsson vaknade kvart i tio på förmiddagen av brandlarmet.
- Det var tur att vi bara var fem här. Det gick fort att få ut alla, säger hon.
- Men det känns inget vidare att det händer igen. Jag har inte varit här de andra gångerna, men ändå. Det är tur att det bara är två veckor kvar på terminen.
De andra eleverna kom tillbaka i går kväll till röklukt och rökskadade kläder i tvättstugan.
Polisen genomförde en teknisk undersökning i går eftermiddag och innan den är klar vill ingen säga rakt ut att branden var anlagd.

LOTTA HILDINGSON
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se