Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoldaghem trots allt?

SANDVIKENNu väcks återigen tanken på att starta ett skoldaghem i Sandviken.

Annons
Planerna på att ordna en särskild skola för elever med problem lades på is i 2002 års strama budget. Men i budgetarbetet inför nästa år ska frågas tas upp igen.
- Det här är otroligt angeläget, säger kommunalrådet Anette Wiktorsson, s.
I juni 2001 beslutade kommunstyrelsen i Sandviken att ett skoldaghem skulle inrättas. Ett sådant skiljer sig från den vanliga skolan på så sätt att det är färre barn där och att fritiden kombineras med undervisning under hela dagen.

Barn mellan sex och elva
Undervisningsformen är tänkt att rikta sig i första hand till barn mellan sex och elva år med trassliga förhållanden. Det är främst tänkt för de barn som i dag är placerade på så kallade HVB-hem, fosterhem eller specialskola. En tanke är att skolan ska förebygga framtida placeringar.
Men trots kommunstyrelsebeslutet blev det inget skoldaghem. När man arbetade med budgeten inför 2002 insåg man att det inte fanns något ekonomiskt utrymme för den åtgärden.
Enligt Anette Wiktorsson var det olyckligt att kommunstyrelsen tog det beslut man gjorde, i stället borde man ha väntat med ett beslut tills man såg om det fanns ekonomiskt utrymme eller inte.
- Det kommer titt som tätt förslag på verksamheter som ska startas. Vi måste samla ihop alla förslag och se vad som kan bakas in i budgeten i stället för att göra samma misstag som förra gången och ta ett beslut och sedan upptäcka att vi inte har råd.

Reaktion på brev
Nästa vecka förväntas kommunstyrelsen ta ett beslut som innebär att man uppdrar till berörd förvaltning att beakta frågan i samband med budgetarbetet för 2003.
Bakgrunden är ett brev från Sandvikens skolchefer som skickades till kommunstyrelsen tidigare i år.
Skolcheferna skrev i brevet att det var en stor besvikelse när frågan om ett skoldaghem ströks ur budgeten eftersom ett sådant behövs i Sandviken - snarast.
Förhoppningen är att det ska bli av den här gången.
- Det behövs verkligen, konstaterar Anette Wiktorsson.
KARIN BERGKVIST