Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoleleverna lever farligt

GÄVLE
420 barn tar sig till Engelska skolan i Gävle varje dag. Men utanför skolan är trafiksituationen bedrövlig, tycker skolan liksom många föräldrar och elever.

Annons
Det tycker även kommunens tekniska kontor där man inte är nöjd med skolans placering.
Att bygga en säker övergång skulle dessutom kosta flera miljoner, pengar tekniska inte har, säger trafikingenjören Alrik Alfredsson.
Engelska skolan ligger på Södra Kungsgatan 59, inte långt i från Hemstaplan där en tolvårig pojke nyligen dödades då han cyklade ut framför en bil.

Måste korsa vägen
Vägen är hårt trafikerad och många av skolans elever tvingas korsa vägen för att ta sig till och från skolan.
- Trafiksituationen är värst vid åttatiden på morgonen när många av eleverna kommer med bussen och måste korsa vägen, säger Gunilla Gidlöw vid skolan.
Tidigare fanns ett övergångsställe från busshållplatsen över vägen men det togs bort när den nya lagen om övergångsställen började gälla.
Gunilla Gidlöw berättar att skolan redan tidigt i våras uppmärksammade problemet och stötte på hos tekniska kontoret om ett övergångsställe eller någon annan form av säker övergång. Skolans rektor John Fyles har nu återigen hört av sig till kommunen för att försöka få en lösning på trafikproblemet.

Överraskande begäran
Alrik Alfredsson säger att man på tekniska kontoret togs med överraskning när representanter från skolan i våras dök upp för att diskutera skolvägen. Tekniska kontoret hade då ingen aning om att det skulle bli en skola på platsen.
- Det är säkert ett bra ställe på många sätt men ur trafik- och säkerhetssynpunkt är det inte ett bra läge. Dessvärre har vi inga som helst ekonomiska möjligheter att göra någonting åt det.
Enligt Alrik Alfredsson är det ingen lösning att måla dit strecken där det tidigare var ett övergångsställe. Det skulle enbart skapa en ännu värre trafikfälla eftersom vägen är dubbelfilig. Han säger att all statistik visar att sådana övergångsställen är farliga då det är vanligt att en bil stannar, men inte den som kommer i den andra filen.
Den lösning som Alrik Alfredsson vill se, med ett körfält i vardera riktningen och en säker övergång, skulle kosta flera miljoner kronor att bygga.
- I så fall måste nämnden skjuta till mer pengar.
På fredag kommer dock tekniska kontoret att sätta upp varningsskyltar på platsen med en uppmaning till bilisterna att ta det lugnt.

Karin Bergkvist
026-15 96 00
karin.bergkvist@gd.se