Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolinspektionen kritiserar rektorer

En särskoleelev fick stanna hemma när de särskilda behoven inte kunde uppfyllas.
Niondeklassarens särskoleplats ska också ha ifrågasatts av två rektorer från Sandviken och Gävle.
Nu får kommunerna kritik av Skolinspektionen.

Eleven började vid en särskola i Sandviken sedan undervisningen inte fungerat vid sex av kommunens andra skolor.

De tidigare stödåtgärderna hade inte varit tillräckliga för niondeklassarens koncentrationssvårigheter och behov av struktur.

När problemen fortsatte även på särskolan föreslog mamman försök med en assistent i klassrummet. I stället bestämdes det om en flytt till en särskola i Gävle, eftersom familjen ändå tänkte bosätta sig där.

Men undervisningen i den nya skolan visade sig inte fungera bättre. Efter incidenter med bland annat hot och misstanke om stöld ska rektorn ha bestämt att eleven skulle stanna hemma några dagar.

Vid ett senare möte ska de båda rektorerna från Sandviken och Gävle ha ifrågasatt den psykologutredning som legat till grund för skolelevens särskoleplats.

En av rektorerna ska också ha föreslagit att eleven skulle flyttas vidare till ännu en skola.

Skolinspektionen tycker inte att kommunerna i Sandviken och Gävle har uppfyllt kraven i skollagen som säger att alla elever har rätt till särskilt stöd och rätt till skolgång.

Myndigheten finner det också anmärkningsvärt att rektorerna varit tveksamma till en särskoleplacering som en av rektorerna tidigare själv beslutat om.