Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor blundar för skolk

En del gymnasieskolor slarvar med skolkrapporteringen.
Det kan statskontoret konstatera efter en granskning.
– Vid vissa skolor finns risk för felaktig utbetalning från CSN, säger Eric Gandy.

Annons

Gymnasieelever som studerar på heltid har rätt att få studiemedel från CSN. Men om en elev har mer än 20 procents ogiltig frånvaro under en månad ska skolket rapporteras så att CSN kan dra in utbetalningen.

Statskontoret har på uppdrag av regeringen undersökt hur väl skolornas rapportering fungerar. Undersökningen visar bland annat att 182 av 817 gymnasieskolor inte rapporterade in ett enda fall av skolk under förra läsåret.

– Vi är inte ute efter att hänga ut enskilda gymnasieskolor, men vid vissa skolor finns risk för felaktiga utbetalningar. Att en gymnasieskola med 4 000 elever inte skulle ha ett enda fall av skolk är exempelvis orimligt, säger Eric Gandy på Statskontoret.

Utan att ha konkreta bevis drar utredarna slutsatsen att vissa skolor slarvar med inrapporteringen. Antingen struntar de helt och hållet i att rapportera eller så tar de alltför god tid på sig.

– Följden blir att studiehjälpen fortsätter att betalas ut till elever som inte uppfyller studievillkoren. Om det upptäcks i efterhand räknas beloppet av på kommande utbetalningar, säger Eric Gandy.