Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor i Skutskär har utrymts efter hot

Skolorna i Skutskär har fått in ett hot. Ingen specifik skola pekades ut och därför utrymdes Bodaskolan, Rotskärsskolan, Älvboda friskola och vuxenskolan.

Annons

Ett hot om att något ska hända skolorna i Skutskär har lagts ut via appen Jodel.

Efter samråd med polisen har Johan Sennerfeldt, rektor på Älvboda friskola, skickat hem sina sammanlagt 240 elever. Samtidigt skickades 550 eleverna hem även från de kommunala skolorna.

– Ingen skulle kunna leva med om det skulle hända något, säger han.…

Hotet har inte riktats mot någon av skolorna, men Älvboda friskola, Rotskärsskolan och Bodaskolan har utrymts.

– Jag fick meddelandet vid tio-tiden via skolans dataprogram. Både personal och elever har utrymts. Det känns inte så kul att man inte kan skicka barnen till skolan och känna sig trygg, säger en mamma till en elev på Älvboda friskola.

Enligt henne har hotet förmedlats via appen Jodel – samma app som användes i samband med en skolskjutning i Oregon, USA nyligen och som även fått universitetet i Lund att utrymma i dag.

Läs mer: Polispådrag efter hot mot universitet (extern länk)

Natalie Lundberg går i klass 8CD på Rotskärsskolan.

– Vi hade rast och skulle precis gå till en lektion i svenska när en lärare sa att alla elever skulle gå hem. Vi fick höra att Älvboda har blivit hotad och att polisen även varit här hos oss, säger hon.

Efter beskedet följde hon med en kompis hem.

– Det känns lite oroande. Vi vet inte hur det går eller hur det blir, säger hon.

Polisen i Uppsala gör en annan bedömning än skolornas rektorer.

– Vi betraktar hotet som oseriöst. Besluten om utrymning är helt och hållet rektorernas, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Enligt honom är det inte ovanligt att information som kan tolkas som hotfull sprids i sociala medier.

– Genom de underrättelsekanaler vi har gör vi en bedömning utifrån ett ordnings- och säkerhetsperspektiv. I nuläget anser vi att det inte finns någon som helst anledning att utrymma några skolor i Skutskär, säger Christer Nordström.

Enligt Karin Vybiral, kommunikatör på Älvkarleby kommun lades hotet ut på Jodel vid tvåtiden på natten men det kom till polisens kännedom vid sju. Hon bekräftar också att polisen inte bedömde hotet som trovärdigt utan att det var skolledningen som tog beslutet om utrymning.

– Polisen kommer att bevaka appen men händer det inget är det skolgång som vanligt i morgon (tisdag). Både föräldrar och elever har informerats.

På sociala medier diskuterades skolornas agerande av många föräldrar under måndagseftermiddagen. Älvboda friskola får mest beröm för sitt agerande

–Föredömligt och snyggt agerat av Älvboda i de delar som berörde oss. Sms till vårdnadshavare, bra avprickning och snabb evakuering av förskolan till lekpark i närheten. Dessutom ringde mentorn till äldsta barnet (som följde med en kompis hem) upp och dubbelkollade att informationen nått oss. Bra jobbat!, skriver en mamma på Facebook.

Andra berättar att evakueringen på Rotskärsskolan bara fungerade bra på högstadiet, medan F-5-föräldrarna fick vänta orimligt länge på information.

Meddelandet från rektorn till föräldrar på Älvboda:

"20151012 viktigt meddelande angående hot mot skolan

När du fått ta del av detta meddelande så bekräfta till klassansvarig att du mottagit informationen!

Vi har av polisen i Tierp fått information om att det kommit ett hot mot skolorna i Skutskär. Ett meddelande har kommit via en app Jodel som lyder: gå inte till skolan idag. Samma app som dödsskjutaren vid senaste dödsskjutningen i USA använde sig av.

Ett hot har även kommit till universitetet i Lund.

Därför väljer vi att tömma skolan på elever och personal idag måndag den 12/10. Vi kommer att kontakta samtliga vårdnadshavare.

Om inget annat meddelande kommer från skolledningen så räknar vi med att ha undervisning som vanligt och följa ordinarie schema från och med i morgon tisdag 13/10.

Den förlorade undervisningstiden kommer vi att se till att eleverna får vid ett annat tillfälle.

Rektor Johan Sennerfeldt"