Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor lämnas låsta vid ny strejk

GÄVLE
Jens Leidermark, s, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, kommer inte att låsa upp någon skola om kommunals strejkvarsel träder i kraft på måndag.

Annons
- Vi vidtar inga åtgärder, såvida inte kommunstyrelsen tar beslut om det. Det är vi helt eniga om i nämnden, säger han.
- Det här är en fråga där det är kommunstyrelsen som bör besluta, tycker han.
Men det anser inte kommunstyrelsen. Ansvaret ska ligga kvar hos nämnden och man kan inte säga hur man ska göra innan man ens vet om det blir någon ny strejk.
- Om det nu blir en strejk får man pröva om man ska öppna dörrarna då. Man får göra en bedömning i fall till fall. Det bör vara en restriktiv hållning till det, konstaterar kommunalrådet Mats Ågren, s.
Barn och ungdomsnämnden skickade i onsdags en skrivelse till kommunstyrelsen där man begärde att få ett KS-beslut om hanteringen vid en eventuell strejk.

Utsattes för kraftig kritik
Vid den förra strejkomgången fick Jens Leidermark mycket kritik för att han låste upp skolor. Nu är situationen annorlunda, menar han.
- Förra gången var läget oklart när det gäller säkerheten. Nu vet vi att vi inte får ha undervisning inne i skolan om ingångarna är låsta. Det har räddningstjänsten gett besked om och jag håller helt med, säger han.
- Nu är strejken heller inte tidsbegränsad. Jag tror att det vore helt fel att provocera kommunal i det här läget. Däremot kommer vi att söka dispens för att låsa upp, så att det blir tydligt vad som gäller.
Om skolorna förblir låsta behöver det inte innebära att undervisningen ställs in, menar Jens Leidermark.
- Jag räknar med att man kan ha mycket undervisning utomhus. Det är något varje rektor får lösa, säger han.

"Kortare sommarlov"
- Alternativet är att eleverna får kortare sommarlov, eftersom de har rätt till ett visst antal undervisningstimmar. Men jag tror att det bara kommer att handla om enstaka fall där det kan bli aktuellt.
I Gävle berörs sex skolor av strejken. Också förskolor kommer att beröras, trots att barnskötarna är undantagna, eftersom kost- och städpersonal kommer att strejka.
Någon kostnadsnedsättning för barn i förskola och skolbarnsomsorg som fått vara hemma på grund av kommunal-strejken blir det inte. Inte förrän efter 15 kalenderdagar. Skulle konflikten bli mer långvarig måste föräldrarna själva söka avdrag, som då görs med en tjugondel per ordinarie omsorgsdag.
- Det vore orimligt att göra avdrag för en kortare tid, tycker Mats Ågren.
I Älvkarleby har man däremot beviljat avdrag för barnomsorgsavgiften för alla dagar under den två veckor långa strejken.

INGEGERD SÖRGARD
MATTIAS JONSSON