Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor måste stänga?

SANDVIKEN
Får inte kunskapskontoret mer pengar i nästa års budget måste de stänga två skolor och ta bort omkring 60 lärar- och pedagogtjänster.

Annons
-Det är ingen rolig sits. För skulle vi få några miljoner till, då är det ju någon annan som måste bidra till dem, säger Bo Broman, en av skolcheferna i Sandvikens kommun.
Det saknas 40 miljoner kronor för att kunskapskontoret ska kunna fortsätta att erbjuda samma service som de gjorde i år. Bara löneökningarna i förvaltningen går på 24 miljoner kronor.
Dessutom har de allmänna kostnaderna ökat, färre elever från andra kommuner studerar i Sandviken samtidigt som fler Sandvikenelever flyttat till andra orter. Till exempel har Engelska skolan i Gävle lockat 18 elever från Sandviken.
-Det enda vi tjänar på det är skolmaten. Alla andra kostnader har vi kvar ändå, som lärare och lokaler, säger Bo Broman.
Lärare och lokaler är alltså det som kostar mest. Måste man spara är det alltså enklast att sparka lärare och stänga skolor. Men att stänga skolor väcker protester. Något som Gefle Dagblad skrivit om i en rad artiklar den senaste tiden. Föräldrar och elever på Sandbacka skola vägrar att finna sig i att deras skola är nedläggningshotad.
När det gäller lärarna finns ett annat problem. Minskar Sandviken lärartätheten för mycket får man inte de tolv miljoner kronor från staten som kallas för Wärnerssonpengarna.
Då blir det dubbla effekter, man skär ner för att klara budgeten och får sämre budget för att man skär ner.
Bo Broman hoppas att kunskapskontoret kommer att få mer pengar, större ram som det kallas, än de hade i år. Men hur mycket vågar han inte sia om.
-Det skulle vara skönt om vi åtminstone fick för löneökningen, alltså 24 miljoner, säger han.
Ramarna för kommunens förvaltningar kan förhoppningsvis bli klara i dag eller på måndag. De diskuterades under arbetarekommunens möte i går kväll.
MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist@gd.se