Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna drar till skogs

GÄVLE
Vissa klasser drabbas mycket mer än andra om Kommunals strejk bryter ut på måndag.

En rundringning till de skolor där det normalt är vaktmästarna som låser upp dörrarna visar att planeringen ser väldigt olika ut.
På de flesta skolorna är det bara några av klasserna som blir utestängda från sina klassrum.
Hagaströmsskolan berörs inte alls på måndagen
- Vi kommer att vara ute i skogen hela dagen, för vi har Skolmaran på måndagen, säger rektorn Anita Stigeberg.
Förskoleklasserna och årskurs 1 håller till i lokaler som lärarna brukar låsa upp så de kan jobba som vanligt. Årskurserna 2-6 får därmed mer uteaktiviteter än vanligt, men musiksalen slöjdsalarna och gymnastiksalen kommer att vara öppna.

Friluftsprofil
- Vi har friluftsliv som profil, så våra elever är vana att vara ute och klä sig för det, så jag tror det kommer att gå bra, säger Anita Stigeberg.
På Sörbyskolan är det högstadiet som berörs mest. De tre elevingångarna där brukar öppnas av vaktmästaren. Vad eleverna där ska göra om det blir strejk informeras de om på måndagen när de kommer.
Rektorn Roland Ivarsson funderade på fredagen mest över hur han skulle ta emot de blivande sjuor som ska besöka skolan på måndagen.
- Kanske kan vi släppa in en klass i taget så att de får titta på sin blivande skola. Huvudingången kommer ju att vara öppen, sa han.
I Andersbergsskolan är det en del av mellanstadieklasserna som inte kommer att kunna använda sina klassrum.

Alla berörs inte
- De kommer att få veta på måndagen vad de ska göra. Det blir olika uteaktiviteter. Men alla klasser berörs inte. Några är på skolresor, och slöjd och gymnastiksalarna kan vi använda, säger rektorn Pontus Andersson.
På Källöskolan var det på fredagen oklart hur det blir, eftersom rektorn hade semester. Vaktmästaren Ola Björgen, som är uttagen i strejk från måndag brukar låsa upp alla dörrar utom två. Förra gången var politiker på skolan och låste upp, men den här gången kommer det inga politiker.

Osäker vaktmästare
- Jag vet faktiskt inte hur det blir när jag går i strejk. Jag har utgått från att det blir ungefär som förra gången. Det som känns skönt är att eleverna har sagt att de tycker det är synd, de vill hellre att jag ska vara i skolan, säger han.
Ola Björgen är vaktmästare också på Källmurskolan, men där räknade rektorn Jan-Olov Andersson med att undervisningen ska pågå som vanligt.
- Stora ingången öppnas automatiskt. Elevingångarna kommer att vara låsta men kan öppnas inifrån, så vi behöver inte stänga skolan.
- Jag tror att det kommer att fungera jättebra, för vi har så bra elever. Enda problemet är att det inte blir någon mat och ingen städning, säger han.
På Söderskolan är det sex klasser, fritids och fritidsklubben som berörs, eftersom stora skolhuset kommer att vara stängt. Eleverna får vara ute i stället.

Kortare skoldag
- Vi har skickat ut information till föräldrarna om att barnen ska ha matsäck och lämpliga kläder. Skoldagarna kan bli något kortare också, säger Gunn-Britt Hult, vikarierande rektor.
På Stora Sätraskolan väntar man till måndag med att planera hur man ska lägga upp undervisningen.
- Det är ju inte säkert att det blir någon strejk. Parterna kan ju komma överens, säger rektorn Elsie Ragnarsson.
Om strejken träder i kraft ska eleverna samlas till möte utomhus klockan 9.15. Själva skolan kommer att vara stängd, men hemkunskapssalen och slöjdsalarna kan man använda och fritidsgården är öppen.
- Vi räknar med att bestämma dag från dag vad vi ska göra. Många av klasserna har ju skolresor också de dagar som är kvar på läsåret, säger hon.
På alla skolor och förskolor i kommunen, utom särskolan och resursskolorna, gäller att barnen ska ta med sig matsäck, eftersom det inte serveras någon mat.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se