Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna måste spara

Kunskapsnämnden får 13,5 miljoner kronor mindre i år samtidigt som prognosen pekar på minus 6,5 miljoner kronor. Därför drar skolchefen Barbro Berglind åt handbromsen.
– Besparingen kan innebära lärarlösa lektioner, säger rektor Calle Carlsson.

Sandvikens kommun står inför stora prövningar som en följd av den ekonomiska krisen och minskade skatteintäkter. Det innebär kraftfulla åtstramningar och Barbro Berglind säger att varje vikarieanställning ska prövas.

Hela organisationen ska bemannas av fast anställd personal. Det innebär att det blir cirkulation mellan personalgrupper, beroende på var vakanser uppstår.

Hon inför också omedelbart inköpsstopp på allt utom läromedel inför hösten och en minimering av läromedelsinköpen. Det blir samtidigt stor restriktivitet för resor, konferenser och kurser och stopp för nyinvesteringar inom IT. Inga underskott kommer att tolereras, skriver hon till förvaltningens enheter.

Susann Möller, rektor för förskolorna i Järbo och Jäderfors, är orolig för att besparingen ska slå mot personalen. Får man inte ersätta vid exempelvis sjukdom ökar belastningen på de andra.

– Men i dagsläget vet jag inte hur sparkraven slår utan vi undersöker olika alternativ, säger hon.

Besparingen på vikarier kan ge lärarlösa lektioner. Det tror Calle Carlsson, rektor för estetiska, bygg- och fordonsprogrammet. Besparingen på läromedel kan på sikt påverka kvaliteten i utbildningen, men på kort sikt betyder det mycket lite.

Avgörande nu är hur eleverna väljer gymnasieprogram. Det påverkar personalsituationen på de olika programmen.

– Men de svaren får vi först i april, säger han.